Home / Hoofdklasse B zaterdag / Debuut Hoekstra bij Purmersteijn: “Plezier van wedstrijden spelen gemist”

Debuut Hoekstra bij Purmersteijn: “Plezier van wedstrijden spelen gemist”

Thomas Hoekstra behoorde sinds afgelopen zomer tot de selectiespelers van het Eerste Elftal van FC Lienden, maar maakte in de winterstop alweer de overstap naar Purmersteijn. De keeper, die in de jeugd voor Cambuur Leeuwarden, PEC Zwolle en SC Heerenveen uitkwam, hoopt in Purmerend zijn oude vorm te bereiken.

Transfer

Het was voor Hoekstra deze winterstop zo klaar als een klontje: hij moest uit Lienden vertrekken. “Er was sowieso geen kijk op de toekomst bij FC Lienden. Daarnaast moet ik op 19-jarige leeftijd simpelweg spelen. Ik heb ontzettend veel geleerd in het half jaar en ben écht beter geworden, maar het plezier van wedstrijden spelen miste ik.”

Na zijn beslissing kreeg hij een mooi voorstel van Purmersteijn. “Ik ken Martin (van Ophuizen, red.) inmiddels een half jaar en hij belde mij. Toen waren we er eigenlijk behoorlijk snel uit dat dit een goede optie was. Het is voor mij dichtbij, want het ligt vlak na de Afsluitdijk. Bovendien kan ik bij Purmersteijn minuten maken. De club speelt een prima niveau, dus het was voor mij een eenvoudige keuze.”

Mentaliteit

Hoekstra vindt het nog altijd wennen om bij amateurclubs als FC Lienden en Purmersteijn te voetballen. “De mentaliteit is namelijk anders, al is het wél een groep die graag wil en aan de toekomst wil bouwen. Dat vind ik belangrijk. Iedereen streeft bij de club naar een hoger doel. Wat deze doelstelling is? Purmersteijn wil de komende jaren bovenin de Hoofdklasse meedraaien en dan naar de Derde Divisie. Dat past goed bij mijn ambities.”

De doelverdediger heeft het voordeel dat hij in zijn jeugd bij drie profclubs voetbalde. “Ik mag blij zijn dat ik bij drie profclubs in de keuken heb mogen kijken, want ik heb daar veel van geleerd. Mijn ervaring geeft mij momenteel meerwaarde bij Purmersteijn, al zet ik nu wel een stap omlaag. Vanaf nu moet ik weer gaan opbouwen.”

Hij merkt een duidelijk verschil tussen profclubs en amateurverenigingen. “Bij BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties, red.) ligt de focus op ontwikkelen. Je kunt dan 3-0 verliezen, waarna de trainer naar je toe komt en zegt dat je uitstekend hebt gespeeld. Bij de amateurs gaat het puur om het winnen, waardoor je geen grote risico’s kunt nemen. Dat is het grootste waaraan ik moet wennen.”

Ook merkt hij het aan de mentaliteit van sommige ploeggenoten. “Er is een verschil in de manier van trainen en de mentaliteit voor en na de wedstrijd”, legt Hoekstra uit. “Voor sommige jongens is het simpelweg twee keer in de week trainen en zaterdag een wedstrijd, maar dat is het voor mij niet. Ik wil aan mezelf werken en ben benieuwd waar mijn plafond ligt. Dit is niet mijn eindbestemming.”

Genieten

Wetende dat hij over een tijdje weer hogerop wil, richt hij zich momenteel volledig op zijn prestaties bij Purmersteijn. Daar hoort overigens eveneens genieten bij, zo leerde hij bij FC Lienden toen hij op de bank zat. “Ik besefte toen ik weer in het veld stond dat ik het plezier van wedstrijden spelen heb gemist. Ik ben dus blij dat ik er weer sta. Dan maakt het niet per se uit op welk niveau dit is, want de bal is overal rond. Als keeper heb je één taak: je doel schoon houden. Dat is op elk niveau hetzelfde.”

De komende tijd hoopt hij zoveel mogelijk minuten te maken en te genieten van wedstrijden bij de échte mannen. “Het is mijn eerste jaar senioren. Ik heb tot nu toe nog niemand gezien die op mijn leeftijd al in de goal staat bij de senioren. Ik denk dat het goed voor me is om op deze leeftijd al minuten te maken. Dus het is een goed ontwikkelingsjaar voor mezelf. Voor nu heb ik het uitstekend naar mijn zin, later kijk ik wel weer verder wat de opties zijn”, aldus Hoekstra.

Tekst: Jordi Smit
Foto: José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend