Home / Algemeen / Dennis Bogaard: “Cruijff was mede bedenker van de amateurs bij Ajax”

Dennis Bogaard: “Cruijff was mede bedenker van de amateurs bij Ajax”

Johan Cruijff heeft zich altijd hard gemaakt voor de komst van een amateurtak bij Ajax. Hij is de amateurs altijd blijven volgen en was altijd op de hoogte als er wat speelde. Cruijff noemde de zaterdagtak van de club ‘ de voelsprieten, het DNA en het echte Ajax van de NV.’

Dennis Bogaard maakte de ontwikkeling van de amateurs bij Ajax vanaf het eerste moment mee. Boogaard speelde twaalf jaar in het eerste elftal en was vijf jaar teammanager. Daarnaast was hij lid van de ledenraad. Tegenwoordig speelt hij in de klassieke veteranen. Bogaard werd in 1981 lid van Ajax.

Bogaard: “Ik ben begonnen met voetballen bij DJK (nu Fortius, red.) maar speel al sinds de E-junioren bij Ajax. Ik ben van dezelfde generatie als Jordi Cruijff en zodoende kwam ik zijn vader ook vaak tegen. Ik  herinner me Johan als een warm mens, een jongen van de straat die altijd tijd voor je had. Een echte familieman en zo moeten we hem ook herinneren.”

Dennis Bogaard (staand geheel rechts) in de jeugd van Ajax samen met Jordi Cruijff (zittend tweede van rechts)
Dennis Bogaard (staand geheel rechts) in de jeugd van Ajax samen met Jordi Cruijff (zittend tweede van rechts). Boven (tweede van links) Feyenoorder Alfred Schreuder

Cruijff was een groot voorstander van een amateurtak bij Ajax en maakte zich daar ook erg hard voor. In het seizoen 1983/1984 was het eindelijk ook zo ver. Bogaard: “Hij wilde dat zodat jongens die toen net te kort kwamen voor de het eerste of tweede een kans bieden, talenten te laten rijpen. Dat zou bij  een eventuele verkoop ook weer geld opleveren en anders misschien om kader te scheppen. Dennis Gerritsen en Patrick Zwaanswijk zijn daar mooie voorbeelden van.”

De amateurs, die in de beginjaren haar wedstrijden speelden in De Meer of op de bijvelden van het Olympisch Stadion moesten volgens Cruijff wel zo hoog mogelijk spelen. Bogaard: “Ajax had wel een zondag 3 (reserve eerste klasse, red.), maar er moest meer tegenstand komen. Ze begonnen toen in de derde klasse AVB (Amsterdamse Voetbal Bond, red.). Cruijff had veel belangstelling voor de ontwikkeling van de amateurs en kwam geregeld kijken. Hij was heel stellig over wat er moest gebeuren: ‘Zo snel mogelijk naar het hoogste niveau’. Nou dat hebben we een paar keer gehaald.”

Dennis Bogaard

Ajax speelde een aantal jaren op het hoogste niveau. In 1993 en 1995 in de eerste klasse en van 2003 tot 2009 in de hoofdklasse. In 2014 promoveerde Ajax naar de Topklasse. Boogaard: “Toen we van Stedoco wonnen en promoveerden naar de Topklasse was Cruijff binnen een minuut op de hoogte van de uitslag. Zijn interesse is altijd gebleven.”

Bogaard speelt inmiddels in de veteranen met jongens met wie hij jarenlang in de jeugd heeft gespeeld. veel van die spelers zijn nog steeds goed bevriend met Jordi Cruijff. In januari 2010 gingen ze met Ajax zaterdag 3 naar Barcelona. Boogaard: “We hebben toen met Johan gedineerd en tot diep in de nacht hebben we zitten praten over voetbal en Ajax. Het was een prachtige avond en ik heb daar hele mooie herinneringen aan overgehouden.”

Inmiddels zijn de tijden veranderd. Doordat Jong Ajax in de Jupiler League speelt is het onduidelijk wat Ajax met de amateurtak wil. Bogaard: “Een opleidingselftal is niet niet meer. Het is een beetje status quo nu. Het is lastig, maar misschien kunnen de amateurs toch weer een springplank worden voor jongens die een tweede kans nodig hebben.”

Foto boven Rob van Vliet

 

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)