Derde nederlaag op rij voor uitgespeeld Ajax

De competitie was inmiddels gespeeld voor Ajax, dus ging het vooral nog om de sportieve eer. Na nederlagen tegen WV en Swift was d’Olde Veste 54 de volgende tegenstander. Maar dat het geen abc’tje zou worden, was duidelijk. d’Olde Veste sleepte midweeks nog de districtsbeker binnen, na winst op Genemuiden.

Ajax, waar diverse spelers ontbraken, startte behoudend, terwijl de tegenstander uit Steenwijk gedreven van start ging. Voor d’Olde Veste viel er nog genoeg te winnen, want de ploeg knokt nog tegen rechtstreekse degradatie. Met een aantal goede aanvallen en veel corners wist Ajax na een paar minuten wel wat ze konden gaan verwachten. De bezoekers kregen al in de achtste minuut de ideale gelegenheid om de score te openen toen Kenneth Dames Juules Kwant onderuit tikte in de 16 meter. De strafschop die genomen werd door diezelfde Kwant werd perfect uit het doel geranseld door Virgil Deen, die hiermee enigszins zijn ongelukkige optreden tegen Swift wat kon rechtzetten.

Maar Ajax was hardleers of beter gezegd d’Olde Veste was gewoon aanvallend gretiger. Ajax kreeg de absolute grip er gewoon niet op. Dat bewees Juules Kwant andermaal in de tiende minuut toen Deen opnieuw moest redden. In de 11e minuut zagen we de eerste poging van Ajax via Dennis Trefilov. Maar dit was zeker geen voorbode voor beter voetbal en heel veel kansen voor de Amsterdammers. Het kwam allemaal gezapig over.

Dat in de 31e minuut de 0-1 viel was dus niet zo verwonderlijk. Via een vlot lopende aanval ingeleid door Jeffrey Dijkstra en Niels ten Veen kreeg d’Olde Veste een corner die bij de eerste paal werd doorgekopt. De Ajax-defensie stond het vervolgens toe dat Davy Kuurman ongehinderd kon binnen koppen, terwijl er diverse verdediger hadden kunnen ingrijpen. Ook in de 37e minuut was Jeffrey Dijkstra dreigend en waren er bijna continu dezelfde patronen in de opbouw zichtbaar bij d’Olde Veste. Nick Spijker van achteruit in combinatie met Mehran Asli Ali Pour en Dijkstra. In de 42e minuut was er eindelijk dreiging vanuit Ajax perspectief gezien waar doelman Holleboom ook eindelijk eens in beeld kwam. Het was Rydell Poepon die met een harde uithaal bijna succesvol was, ware het niet dat doelman Tom Holleboom uitstekend de bal over tikte.

Na rust kreeg Ajax al snel de waarschuwing dat het uit een ander vaatje moest gaan tappen. Ook in de 55e minuut was d’Olde Veste dreigend, toen doelman Deen de bal wegtikte en in de rebound Davy Kuurman hoog over schoot. Ajax ging vervolgens wisselen en zo kwamen Vicenzo Schep, Glenn van Zoolingen en ook later Keina Yamaguchi en Jip Bartels in het veld. Ajax kreeg daardoor wel steeds meer grip op het duel. Het werd daardoor creatiever en met name Keina Yamaguchi had wat aardige acties in huis. Maar voorin was het te pover, het gemis van Tristan Buis werd zo wel heel erg voelbaar vanmiddag. d’Olde Veste stond steeds meer op eigen helft en Ajax had veelvuldig de bal, maar het gaat erom wat je ermee doet.

In de uitvallen van de bezoekers zat veel meer dreiging. Zo ook in de 72e min toen Deen maar weer eens handelend moest optreden, na een vrije trap van Kwant. Vijf minuten later na een prima pass van Yamaguchi kwam Vicenzo Schep een teenlengte tekort voor de 1-1. Ajax leek nog een kwartiertje aan te zetten. Maar ondanks veel balbezit kwam doelman Tom Holleboom amper echt in de problemen. De fanatiek meelevende uitsupporters keken ondertussen zorgelijk naar hun mobiele telefoon, want Flevo Boys stond met 1-0 voor. Ondanks de aanstaande zege op Ajax schoten de Steenwijkers er op de ranglijst niet veel mee op . Promotie/degradatievoetbal is waarschijnlijk nog het hoogst haalbare voor de nummer voorlaatst van de Vierde Divisie. Ondertussen ondanks 6 minuten blessuretijd ging deze wedstrijd als een nachtkaars uit voor Ajax en werd de derde nederlaag achter elkaar geleden. Maar met name de wijze waarop deed weer teveel denken aan het Ajax van voor de winterstop.

Uiteraard was trainer Middelbeek teleurgesteld in het resultaat en in de uitvoering op veel momenten: “Ook vandaag moest ik weer noodgedwongen keuzes maken door blessures (van onder andere Ruben Deken, red.). En ik hoopte de juiste 11 namen op het veld te hebben staan, waarvan ik vooraf dacht dat deze pasten in waar deze wedstrijd om vroeg.”

Hoewel het de derde nederlaag op rij was, wilde Middelbeek niet spreken van een vormdip: “Tegen WV en ook tegen Swift miste ik een aantal spelers door diverse oorzaken die juist in dat soort wedstrijden en toegevoegde waarde kunnen zijn. Kwalitatief qua voetbal en ook goed kunnen voetballen in het teambelang. WV en Swift hebben ook andere spelopvattingen dan d’Olde Veste. Als je dan twee keer verliest en er niets meer te halen valt, sluipt toch het gevoel erin dat het klaar is nu. Dat is langs de kant lastig bij te sturen, wat mij en de staf uiteraard een ontevreden gevoel oplevert.” De trainer hoopt dat Ajax tegen Berkum nog één keer de rug kan rechten.”

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)