Derde zege op rij voor Ajax

De flow waar Ajax zich in bevond met twee zeges op rij , werd vorige week tijdelijk even onderbroken (Ajax had geen beker verplichtingen) en dus waren we reuze benieuwd of Ajax thuis tegen laagvlieger HZVV de draad weer kon oppikken.

Op een koud, maar zonovergoten Sportpark de Toekomst keerde Dico Koppers terug in de basis en begon Ajax met volle overgave en passie. Al na 3 minuten spelen was het Tristan Buis die maar luttele centimeters naast schoot, gevolgd door een schot van Timo van Roemburg (6e minuut), dat wat verder naast ging. De bezoekers uit Hoogeveen kregen in de 15e minuut een grote kans toen Sander Dzemidzic met een artistieke voetbeweging niemand voor het doel vond die zijn voorzet kon binnen lopen. De wedstrijd zat barstensvol energie en beide teams leken elkaar aardig in evenwicht te houden. Ajax had dan wel het betere veldspel maar kansen waren vooralsnog erg duur en dus kon pas in de 25e minuut de eerste serieuze redding van een keeper genoteerd worden. Het was de doelman van HZVV Andy Rosink die het schot van Serghino Sanches blokkeerde, na een mooie aanval opgezet door Tristan Buis. Twee minuten later legde scheidsrechter Stoffer de bal op de penalty stip, nadat Tim Riksman de bal en de benen van Rydell Poepon meenam in de tackle van achteren binnen de 16 meter lijnen. Dus kon Carlos Opoku eindelijk de ban gaan breken voor Ajax, wat uiteindelijk ook feilloos gebeurde (1-0).

Ajax, gesteund door de voorsprong, bleef de beste intenties houden maar had nog steeds de grootst mogelijke moeite om in de eindfase HZVV echt te verassen. En dus paste de geweldige goal van Timo van Roemburg in de 38e minuut geheel in het wedstrijdbeeld van dat moment. Na balverlies van HZVV op het middenveld schoot Timo van Roemburg in een keer vanaf dik 35 meter de bal over de te ver voor zijn doel staande doelman Andy Rosink heen (2-0. Het stugge HZVV was geenszins van slag, want in de slotfase lieten de bezoekers zien dat ze niet wilden opgeven. Zo verloor Ajax enigszins de grip op het duel en moest het zelfs toestaan dat in de 42e minuut Lorenzo Valente de aansluitingstreffer kon maken met een geplaatst schot in de linker beneden hoek (2-1). Het leek er wel op of HZVV Ajax ging bestrijden met eigen middelen. Namelijk met vroeg druk zetten, waar Ajax toch even moeite mee had. Maar de rust werd verder ongeschonden gehaald, met de magere 2-1 voorsprong.

Na de pauze kwam de wedstrijd maar niet los. De 2-1 vlak voor rust had Ajax wat onzeker gemaakt en dat werd door HZVV gebruikt om er nog volledig in te geloven. Maar de bezoekers konden geen gaatje vinden in de uitstekend georganiseerde defensie waar Dico Koppers en Carlos Opoku de boel op slot hadden gegooid. Toen Sander Middelbeek ingreep door Vicenzo Schep te wisselen voor Roy Deken keerden de rust en de organisatie terug en herpakte Ajax zich weer. Dat leverde in de 66e minuut een grote kans op voor Ajax. Het was Rydell Poepon die Tristan Buis diep stuurde en hij leek op weg naar de 3-1. Maar oog in oog met doelman Rosink behield Tristan Buis de controle niet en ging een unieke kans zodoende verloren. Ruim 5 minuten later was het Kaj de Jong die in kansrijke positie verscheen, maar ook dit keer wist doelman Rosink de 3-1 te voorkomen. Werd het missen van deze 2 grote kansen Ajax dan uiteindelijk misschien fataal? De slotfase naderde en Ajax werd andermaal wat nerveus omdat HZVV volle bak ging voor de gelijkmaker. Ajax zag gelukkig Kelly Joao ruim overschieten in minuut 80, waarna rond de 85e minuut na diverse corners wat hotseknots momenten ontstonden in de Ajax defensie. Ajax kon in de absolute slotfase bijna nog profiteren van de dadendrang die HZVV ten toon spreidden en er achterin namelijk ruimtes ontstonden waar Dico Koppers na een dieptepass van Serghino Sanches bijna succes mee had maar doelman Rosink tikte de bal naast. De blessuretijd duurde lang en het werd rommelig en hectisch, maar Ajax bleef overeind.

Na afloop was Sander Middelbeek weer en trots man: “Deze overwinning is een bevestiging dat we op het goede spoor zitten en dat de trein in beweging is gekomen. Het is aan ons om de trein te laten rollen en of te laten door rijden.” Uiteraard stond de trainer nog even stil bij het ongelukkige moment vlak voor rust, toen de 2-1 viel waardoor het weer en wedstrijd werd. “En ook door het missen van twee opgelegde kansen bleef het in de tweede helft te lang spannend. Maar je ziet wat keihard werken als team je oplevert, want het kwartje gaat nu onze kant op vallen”, waren de lovende woorden van Middelbeek na afloop. “Gelukkig heeft het weekje rust ons ritme niet verstoord en kunnen nu verder bouwen als team en daardoor gaan we nog beter functioneren. Met 10 uit 5 is het bewijs geleverd dat de weg die we na de winterstop hebben ingezet de enige juiste is.”

Volgende week volgt voor Ajax een echte graadmeter, met de uitwedstrijd bij sc Genemuiden, de nummer 2 van de ranglijst. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers