Discutabele strafschop IJsselmeervogels zorgt voor eerste thuisnederlaag AFC

De voorsprong van koploper AFC op achtervolger IJsselmeervogels is geslonken naar twee punten. De ploeg van Uli Landvreugd leed in de topper van de Tweede Divisie een 2-3 nederlaag, de eerste verliespartij op eigen veld. Vooral de winnende treffer van IJsselmeervogels was zeer discutabel.

Met een 2-2 tussenstand en de blessuretijd bijna ten einde leek de topper onbeslist te eindigen. Totdat IJsselmeervogels-invaller Maurice de Ruiter alleen op doelman Patrick Zonneveld kon afgaan en bij het passeren van de sluitpost onderuit ging. Voor scheidsrechter Sam Dröge voldoende voor het toekennen van een tweede penalty, tot groot ongenoegen van de Amsterdammers. Landvreugd had er ook duidelijk zijn twijfels over. “Helemaal op zo’n moment in blessuretijd. Dan moet je wel honderd procent zeker zijn. Blijkbaar was hij dat.”

In de negentig minuten lukte het beide ploegen niet het verschil te maken. AFC kwam twee keer op achterstand, maar poetste dit even zo vaak weg. Een openingstreffer van Danny van den Meiracker – die een verdedigingsfout afstrafte – werd ongedaan door Milan Hoek. Hij tikte een voorzet van de mee opgekomen rechtsback Moiz da Silva binnen. Ook bij de 1-2 zag de Amsterdamse defensie er niet goed uit. Derre Kwee, als vervanger van de geblesseerde Thomas van den Houten op linksback gezet, vloerde Mike van de Laar in het strafschopgebied. De toegekende penalty werd in de 72ste minuut benut door Van den Meiracker.

Om opnieuw gelijk te maken, koos Landvreugd een kwartier voor tijd voor een aanvalsoffensief. Het had vrij snel succes. Uit een voorzet van Melvin Grootfaam kopte Kenny Teijsse snoeihard raak: 2-2. “Op dat moment voelden we dat we konden doordrukken”, blikte Landvreugd terug. “Wij wilden gewoon niet verliezen. Dit is ook de eerste keer hier thuis. We spelen hier alleen maar om te winnen. Van IJsselmeervogels had ik een iets ander strijdplan verwacht. Maar zij lopen hier nu wel lachend weg met de drie punten.”

“Iedereen is er doodziek van. Ik ook”, vervolgde de oefenmeester. Zo bleek naar verluidt op de beelden te zien dat de aanleiding voor de 2-3 geen strafschop was. Veel valt er overigens niet meer aan te doen. Door de nederlaag is IJsselmeervogels dichterbij gekomen. De voorsprong bedraagt nu nog twee punten. Volgende week gaat AFC op zondag op bezoek bij Jong Almere City.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.