“Dit is een boek dat puur gaat over de mentale kant van voetballen”

“Dat Denzel Dumfries in de media vertelt dat hij al jaren met een sportpsycholoog werkt, geeft aan dat er echt iets aan het veranderen is binnen het voetbal.” Aan het woord is Bram Meurs, een van de schrijvers van het boek Kopsterk, mentale training en begeleiding in het voetbal dat eind november in een herziene uitgave opnieuw op de markt is gekomen.

Het is al weer twaalf geleden dat het boek voor het eerst werd uitgegeven. Hoogste tijd dus voor een nieuwe versie. “We, Toon Damen, Oliver de Koning, Ruud Bröring en ik, schreven dit boek in 2010 met het idee om de brug te slaan tussen de sportpsychologie en het voetbal. Destijds was de mentale kant van voetballen echt nog een ondergeschoven kindje. Ging je naar een sportpsycholoog, dan was er iets mis met je. Inmiddels is er wel het een ander veranderd. Zie ook het voorbeeld van Dumfries. En hij is niet de enige.”

Zo zat Meurs zelf als mental coach de afgelopen vier jaar in de technische staf van FC Utrecht. “Via het bedrijf De Talentenacademie kon ik daar aan de slag. Ik heb in vier jaar vijf trainers meegemaakt. Maar ook Europees voetbal gehaald. En natuurlijk heel veel gewerkt met spelers en trainers. Daar leer je verschrikkelijk veel van. Onder andere die lessen hebben we verwerkt in het boek.”

Het boek beschrijft van A-Z hoe de mentale kant van voetballen geïntegreerd kan worden in een staf en spelersgroep. “Daarin wilde we alles zo praktisch mogelijk beschrijven. In voetbaltaal en met herkenbare situaties in een kleedkamer of tijdens trainingen. Dus niet teveel gelul in de ruimte. Volgens mij zijn we daar aardig in geslaagd.”

En ook nog een aardig voorwoord van de bondscoach. “Ja klopt. Daar zijn we trots op. We hebben ook een beetje geluk gehad omdat Ruud (Bröring, een van de schrijvers) Van Gaal goed kent. Neemt niet weg dat hij niet zomaar een voorwoord schrijft. Hij noemt het een standaardwerk dat geldt als handboek voor mentale training en begeleiding in het voetbal.” En met aan lach: “Prima cadeau dus voor de Kerst.”

Kopsterk, mentale training en begeleiding bestellen? Dat kan hier.

Het Amsterdamsche Voetbal mag ook 2 exemplaren van Kopsterk weggeven. Daarover later meer!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)