KAMPONG - JOS
JOS onderuit in Utrecht: 3-0

Doek valt voor JOS Watergraafsmeer in Utrecht, reddingsboei heet Baronie

JOS Watergraafsmeer moet tóch nog een keer aan de bak, nu in een verliezersfinale. De ploeg van trainer-coach Cor ten Bosch blijft weinig bespaard dit voetbalseizoen. In Utrecht boog Kampong een 0-1 achterstand, opgelopen in het heen-duel – om tot een 3-0 thuisoverwinning na verlenging. Kampong promoveert naar de derde divisie en JOS moet zich bijeenrapen voor wéér een finale. Inzet: behoud derde divisie.

RESPECT. Dat gold voor alle tweeëntwintig ‘acteurs’ op het veld, de arbitrage en betrokkene. Het was zinderend warm. Ruim tachtig minuten gebeurde er weinig noemenswaardigs tussen de lijnen. Het spelbeeld was volgens verwachting. JOS weigerde uit zijn schulp te komen, Kampong had de bal, maar kon offensief geen echt gevaar stichten. Wel waren er de nodige opstoppingen, een waterpauze en licht blessureleed. De beste kans van de eerste (tempo loze) helft kwam letterlijk uit de lucht vallen voor JOS, Malcolm Esajas kopte wel richting het doel van Kampong keeper Job Peeters, maar miste kracht.

In de echte rustpauze kon er gekoeld worden. Op het hypermoderne sportpark van Kampong zou je elke speler een lekkere frisse duik gunnen, een ijsbad. Het was zwoegen, ploeteren. Voor JOS was er al een wisseling in het veld geweest, Jonathan Richards werd vervangen door Anthony Albert. Virgil Smith kwam voorin de ploeg versterken voor de verder onzichtbare Esajas.

kampong - jos
Spaarzaam moment voor het doel van Kampong, Richie Owusu-ansah is net te laat

Tot tien minuten voor tijd had JOS doelman Bas Schol weinig te duchten, op een harde kopbal van Kampong speler Johannes Noothoven van Goor na. Deze spatte op de lat uiteen. Kampong kwam steeds nadrukkelijker via de vleugels in de buurt van Schol. Het moest, ging op zoek. JOS kon de stellingen niet verlaten. Het vocht, maar tegen zichzelf en tegen de angst om te verliezen.

Jort de Zeeuw zorgde voor de openingstreffer, hard ingeschoten en onhoudbaar voor de sterk spelende Schol: 1-0. Kwam er een winnaar in de reguliere tijd of verlenging? Zelfs de neutrale toeschouwers voelde de spanning toenemen.

1-0

JOS verliet vervolgens voorzichtig de verdedigende stelling en zocht het doel van Kampong op. Too little, too late. De verlenging moest vervolgens uitkomst bieden. Invaller Daan Groot Zwaaftink deed het al direct voor de thuisploeg. De 40-jarige routinier, die in twintig jaar zijn club van de vierde klasse naar de derde divisie loodste, beleefde de jongensdroom door 2-0 binnen te schieten, voor JOS werd de nachtmerrie compleet.

Emoties bij Daan Groot Zwaaftink

Dat Max Versteeg nog rood kreeg en Bram van Buuren 3-0 voor Kampong binnenschoot, was voor de statistieken. De 3-1 nederlaag over twee duels betekent dat JOS de verliezersfinale in gaat, aangezien OFC zich heeft teruggetrokken. Dit is de allerlaatste kans op behoud in de derde divisie. JOS zal Baronie moeten verslaan, wil het ook komend seizoen nog in de derde divisie actief zijn. UPDATE: JOS speelt donderdag 15 juni in Breda (20.00 uur) en zondag 18 juni in Amsterdam (14.00 uur) de herkansing finale.

Foto’s: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)