Dominant Swift ongelukkig uitgeschakeld na strafschoppen

Nagenoeg de hele wedstrijd domineren en dan na strafschoppen het onderspit delven. Swift slaagde er niet in om de volgende kwalificatieronde van de KNVB Beker te bereiken op bezoek bij competitiegenoot Jodan Boys. Twee missers werden de Amsterdammers fataal, nadat er na twee uur spelen 1-1 op het scorebord stond. “Dat kan gebeuren, het blijft een loterij”, relativeerde trainer Mark Evers al snel na de uitschakeling.

In de eerste twintig minuten had Swift nog weinig grip op de wedstrijd. Met zes nieuwe namen in de basisopstelling (Daan van Benthem, Mike Ruijter, Mathieu Christianen, Ron Rosenhart, Lionel Frederik en Bas Buimer, red.) duurde het even voordat iedereen echt in de wedstrijd zat. De openingsfase was voor Jodan Boys, zonder dat de thuisploeg echt grote kansen kreeg. Na twintig minuten kwamen de Amsterdammers beter in het spel, was de rest van de eerste helft in evenwicht, maar bleef de brilstand op het scorebord staan.

Rutger de Vries vliegt

De tweede helft was Swift heer en meester volgens Evers. “Het was echt wachten op de openingstreffer voor ons. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe meer mijn verwachtingen uitkwamen. Dat wij fysiek en conditioneel verder zijn dan Jodan Boys, dat stemt mij tevreden.” De openingstreffer bleef echter uit voor de Amsterdammers. Sterker nog, uit het niets opende Jodan Boys de score. Na een vrije trap kwam de bal terecht bij invaller Adil Akanioui, die onoplettendheid van de verdediging afstrafte: 1-0.

Door de tegentreffer was Swift even van slag. De gasten ontsnapten aan de 2-0 nadat Jodan Boys de lat had geraakt. Een ingreep van Evers – Dennis Dinkgreve (diezelfde ochtend op Schiphol nog geland vanuit China) werd ingebracht – en de Amsterdammers hadden de controle weer terug. Het resulteerde na zeventig minuten spelen in de verdiende gelijkmaker. Ruijter kopte knap raak uit een hoekschop van Max van Wakeren: 1-1.

Ron Rosenhart

Hoewel Swift de wedstrijd bleef dicteren, zat de overwinning er niet in, zelfs niet na de verlenging. Invaller Fidel Yilmaz kreeg nog een paar goede mogelijkheden, maar strafschoppen moesten uiteindelijk voor de beslissing zorgen. Al bij de eerste twee pogingen, van Ruijter en Van Wakeren, ging het mis. Jodan Boys bleek foutloos van elf meter en gaat dus naar de volgende ronde.

Ondanks de teleurstelling van de uitschakeling na strafschoppen gingen de Amsterdammers weer snel over tot de orde van de dag. “Natuurlijk is het extra zuur dat je als bovenliggende partij na strafschoppen verliest, maar wij kijken nu alweer naar de competitie. We zijn al over de kater heen”, aldus Evers. “Ik ben tevreden over de manier waarop wij gespeeld hebben, ik heb heel veel goede dingen gezien. Bovendien kunnen we nog twee keer revanche nemen op Jodan Boys.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de eerste kwalificatieronde van de districtsbeker.

Foto’s: Paul Stoeltie