Dossier Degradatie: Welke ploegen vechten voor hun laatste kans?

Vorige week wisten we met trots te melden dat er nog veel Amsterdamsche ploegen strijden om het kampioenschap. Maar ook aan de andere kant van de ranglijst volgt er voor veel teams een spannende ontknoping. Zullen we ons handhaven en volgend jaar weer strijden voor handhaving? Of degraderen we en wacht er niets anders dan volgend jaar een topseizoen te draaien en zo snel mogelijk weer terug te keren in een hogere klasse.

Topklasse:
Voor Ajax lijkt degradatie bijna onafwendbaar. De ploeg van Bart Logchies staat laatste in de zaterdag Topklasse en het gat met een plek in de nacompetitie is vijf punten. Met nog lastige wedstrijden tegen GVVV, Barendrecht, Scheveningen en de de degradatiekraker tegen Sparta Nijkerk op het programma gaat het voor Ajax een moeilijke klus worden. Trainer Logchies verwachtte vorige week tien punten te moeten halen uit vijf wedstrijden maar schoot met het gelijkspel tegen ONS Sneek dus niets op.

Een verassende naam in de dossier is AFC. De ploeg werd vorig jaar nog kampioen in de Topklasse maar vecht dit jaar voor lijfsbehoud. De verschillen zijn onderin erg klein en dus zou het ook zomaar kunnen dat AFC het seizoen alsnog met een goed gevoel kan afsluiten. AFC liet in de eerste- en tweede periode veel punten liggen maar sinds Stanley Menzo voor de groep staat gaat het een stuk beter. Sterker nog AFC staat zelfs helemaal bovenaan in de derde periode waardoor de verwachting is dat AFC ook volgend jaar weer actief is in de Topklasse.

In de Topklasse degraderen de nummers 14 t/m 16. De nummer 13 krijgt via de nacompetitie een kans om zich alsnog te handhaven.

Eerste klasse:
HBOK pakte de laatste strohalm vast door in de slotminuten te winnen van Nootdorp. De ploeg van Don Guezen heeft nog vijf wedstrijden om degradatie af te wenden en het gaat met een nacompetitie plek is slechts drie punten. HBOK heeft nog lastige wedstrijden tegen Haaglandia, Deltasport en Sportlust op het programma staan maar ook concurrenten GHC, DSO en Voorschoten hebben een lastig programma. HBOK sluit het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen GHC en dat zou wel eens een hele belangrijke wedstrijd kunnen worden.

Tweede klasse
Amstelveen staat laatste in de zaterdag tweede klasse A en moet nog minstens zeven punten halen voor een promotie/degradatie plek. Toch is het niet waarschijnlijk dat de Amstelveners zich zullen handhaven. De komende tegenstanders bevinden zich namelijk allemaal in de bovenste regionen van de ranglijst.

Voor Buiksloot en de Meteoor zit het seizoen er zo goed als op. Beide ploegen staan onderaan de ranglijst en het gat met een veilige plek is in de laatste vijf wedstrijden van het seizoen niet meer te overbruggen. Beide clubs zullen zich volgend seizoen dus opnieuw moeten bewijzen in de derde klasse

Derde klasse
Voor Kadoelen is nacompetitie spelen nog een serieuze optie. Met nog vier wedstrijden voor de boeg is het gat met DSZ slechts twee punten maar zal het voor Kadoelen toch nog een zware taak worden om te voltooien. Kadoelen speelt de komende twee wedstrijden tegen Reiger boys en Opperdoes en dat zijn de nummers drie en vier van de ranglijst. Gelukkig voor Kadoelen speelt ook concurrent DSZ nog tegen Reiger Boys en Opperdoes en moet DSZ zelfs nog tegen koploper EVC spelen.

De Meer heeft nog een theoretische kans om zich te handhaven in de derde klasse. In vijf wedstrijden kunnen immers vijftienpunten worden gesprokkeld. Maar met een achterstand van acht punten tot handhaving lijkt het een schier onmogelijke taak. Taba weet al heel lang dat het volgend seizoen weer vierde klasse speelt. De promovendus bleek niet opgewassen tegen het niveau in de derde klasse en wist slechts drie punten te verzamelen.

JOS Watergraafsmeer, Real Sranang en Voorland staan onderaan in de zaterdag derde klasse C en zullen waarschijnlijk alle drie volgend seizoen in de vierde klasse spelen. Het gat met Kockengen is voor JOS maar twee punten maar Kockengen heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Daarna volgt BVV’31 op de ranglijst en dat gat is alweer zes punten. Toch lijkt JOS nog te kunnen ontsnappen. De Amsterdammers spelen namelijk nog tegen zowel Real Sranang, Kockengen, BVV’31 en Voorland.

Voor Blauw-Wit duurt het seizoen nog wel even. De Amsterdammers hebben nog zes wedstrijden in het verschiet liggen maar het is onwaarschijnlijk dat ze niet zullen degraderen. Blauw-Wit verzamelde slechts vier punten uit twintig wedstrijden en het is dus niet aannemelijk dat ze het tij nog zullen keren.

Purmerend staat laatste in de zondag derde klasse B en heeft een achterstand van vier punten goed te maken in vijf wedstrijden. Dit zal dan moeten gebeuren in de komende wedstrijden tegen Hercules Zaandam en HSV want daarna krijgt Purmerend alleen nog maar teams uit de bovenste regionen.

In de eerste tot en met derde klasse degraderen de nummers 13 en 14. Plek elf en twaalf  krijgen via de nacompetitie een kans om zich alsnog te handhaven

Vierde klasse
Geuzenmiddenmeer en SDZ zijn ploegen waar we dit jaar weinig van gehoord hebben. Beide elftallen hebben het zwaar en verkeren in serieus degradatiegevaar in zondag 4E. Geuzen Middenmeer bouwt via de jeugd aan een nieuw zondagelftal en dat is hard nodig. Elf punten werden er tot nu toe verzameld en dus viel er dit jaar weinig te juichen. SDZ bezet plek dertien en heft nog maar 14 punten. Toch is het gat met de andere ploegen slechts klein. De nummers elf tot en met veertien staan op zes punten van elkaar en dus zal de beslissing pas in de komende vijf wedstrijden gaan vallen.

Ook in de zondag vierde klasse F zullen de Amsterdamse ploegen het onderling gaan uitvechten. Voor Taba en TOG ziet het er somber uit. De ploegen hebben zes en zeven punten terwijl de nummer twaalf van de ranglijst – Nautilus – er tien heeft. Geinburgia lijkt met zestien punten met het schip al in een veilige haven te liggen maar zowel Nautilus als TOG hebben een wedstrijd minder gespeeld.

In de vierde klasse degradeert nummer 14 en zal nummer 13 zich via de nacompetitie proberen te handhaven.