Drie jaar na voetbaldrama bij Buitenboys: “Stopt het geweld ooit?”

Een man van de club. Iemand die er vaak te vinden was en er vrijwilligerswerk deed, maar bovenal was hij de grensrechter bij de ploeg van zijn zoon, de B1 van Buitenboys. Vandaag is het exact drie jaar geleden dat Richard Nieuwenhuizen stierf. “Wij denken nog dagelijks aan hem”, vertelt Buitenboys-voorzitter Rob Mueller.

Nieuwenhuizen overleed in 2012 op 41-jarige leeftijd, een dag nadat hij was mishandeld op het voetbalveld. Dat gebeurde bij een jeugdwedstrijd tussen Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam. “Ik was erbij toen hij instortte. Ik ben ook mee naar het ziekenhuis geweest. Ik kende Richard al jaren. Hij was nauw betrokken bij de club. Als club zullen wij voor altijd verbonden blijfen aan Richard”, aldus Mueller.

Het hoofdveld van de Almeerse club is sinds twee jaar vernoemd naar de doorgeschopte grensrechter. Zijn drie zoons en weduwe onthulden het naambord voor het Richard van Nieuwenhuizen Veld. ,,De familie is inmiddels verhuisd, maar ik heb nog heel regelmatig met hen contact. Ze kunnen altijd op onze steun rekenen.”

Het condoleanceregister werd gretig ingevuld na de dood van Nieuwenhuizen.
In het condoleanceregister werd geschreven na de dood van Nieuwenhuizen.

“Als club zijn wij veranderd na de dood van Richard. Dat komt niet alleen door de nadruk op wederzijds respect, maar ook door de benadering van andere teams. Op het moment dat er iets tijdens een duel niet loopt zoals het moet, worden we altijd gewezen op het woord ‘respect.’”

Van de week haalde Mueller zijn eerste elftal van het veld. “Een speler van de tegenpartij brak zijn been en werd afgevoerd met de ambulance. De doelman van de tegenstander was aangeslagen. Toch wilde de scheidsrechter doorspelen. Ik vond dat onverantwoord, omdat de gemoederen snel hoog op kunnen lopen. Daarom besloot ik de spelers van het veld te halen Voor je het weet ontstaat er een massale vechtpartij.”

Niet afgenomen

“Met pijn in het hart constateer ik dat het geweld op de voetbalvelden niet echt is afgenomen. Ik zie elke week veel verbaal geweld en soms ook fysiek geweld op de velden. Ondanks de inzet van de KNVB. Er is nog zoveel agressie op de amateurvelden. Of het ooit stopt weet ik niet. De maatschappij is harder geworden. Voetbal is in mijn ogen de spiegel van de maatschappij. Wij als club zullen altijd hard blijven optreden tegen geweld en ongepast taalgebruik. Dat tolereren wij niet!”

Natuurlijk rolt de bal verder bij Buitenboys. “Onze jeugdopleiding is zaterdag door de KNVB gekwalificeerd als lokale jeugdopleiding. Wij zijn de eerste club in Flevoland die dit kenmerk hebben gekregen. Het is een beloning voor de hele club”, besluit Mueller trots.

De KNVB deelt opleidingen onder in vier categorieën: lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. Het certificaat is drie jaar geldig.

Foto (boven): Linkedin Rob Mueller.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!