JOS_HBS
Bas Schol, een fraaie redding

Drie op rij voor JOS/ Watergraafsmeer. Lastige hobbel HBC, met dank aan Bas Schol, genomen

JOS/ Watergraafsmeer blijft in het spoor van koploper Ajax. Het kleinere broertje van de in verval geraakte ‘godenzonen’ gaan ongeslagen aan kop en dat geldt feitelijk ook voor JOS. Beiden teams zijn zonder puntverlies, want outsider HBC werd zondagmiddag met 3-4 verslagen door JOS. Mede dankzij een uitblinkende doelman Bas Schol. Een geweldige competitiestart voor de ploeg van Cor ten Bosch in de Vierde divisie.

Winnen is een goed medicijn, voor alles. Maar tegenstander HBC wenst niets cadeau te doen, ook geen medicijnen. ,,Het is een goede ploeg die al lang bij elkaar is, heel fit oogt en opportuun speelt”, zag Ten Bosch eerder. In de ‘vreemde’ wedstrijd, vol met gemiste kansen en gele kaarten, bleek één vroeg doelpunt voor JOS de opmaat voor de winst. Martin Campbell bezorgde het elftal van trainer Cor ten Bosch een bliksemstart – Campbell kopte een korte corner op aangeven van Raymond Fafiani binnen – die het zo wenste en vervolgens wisten de Amsterdammers met pijn en moeite een voorsprong tot het laatste fluitsignaal te consolideren: 3-4. Met veel dank aan doelman Bas Schol, die onpasseerbaar (b)leek.

HBC was de baas

JOS kwam er voetballend niet goed onderuit in de eerste helft. HBC nam de wedstrijd in handen. Het was aan de uitmuntende JOS doelman Bas Schol te danken dat JOS geen tegendoelpunt incasseerde. HBC stuitte elke keer weer op de fenomenale Schol, die zijn doel ten koste van alles – ‘vrouw en kinderen eerst’ -schoon hield. JOS had het erg moeilijk zondagmiddag, maar hield zich fier staande in Heemstede.

Onrustig

Ook in de tweede helft hield keeper Schol JOS op de been. JOS zelf bleef onrustig voetballen. ,,We kunnen veel beter, dan wat we lieten zien. Pech en geluk liggen dicht bij elkaar, dat was zondagmiddag zeker van toepassing”, vond Ten Bosch.

Strafschop en counter

Een ongelukkig moment in de verre hoek van de zestien meter, leidde tot een strafschop voor HBC. “Totaal onnodig. Geen slimme actie om daar een sliding in te zetten. Het was een cornerbal, maar arbiter Henon besloot tot het geven van een penalty”, was ten Bosch verbaasd. En weer was het Schol die JOS redt; hij dook weliswaar naar een hoek, maar kon de bal met zijn voet nog pareren.

Drukke middag voor JOS keeper Bas Schol (archief-foto)

Behalve doelman Schol deden er gelukkig ook nog andere spelers mee bij de Amsterdammers. Derre Kwee rondde direct na de gemiste strafschop perfect af, na een waanzinnig goede counter. In plaats van 1-1, zat JOS ineens op rozen: 0-2. Dat kunstje herhaalde Kwee enkele minuten later nog eens; met een bekeken lob, zoals Dennis Bergkamp in zijn beste dagen, zette Kwee JOS op een comfortabele 0-3 voorsprong.

Flutbal

HBC bleef rennen en druk zetten. De thuisploeg kreeg heel veel kansen. Schol en zijn verdediging gaven (nog) geen krimp. Tóch kreeg HBC loon naar werken. Een flutbal in de zestien van JOS werd door Jeroen de Bruijn op waarde geschat: 1-3.

Benauwd

JOS bleef elkaar moeizaam vinden, zelfs met een ruime voorsprong in de zak. Maar opnieuw mocht de Amsterdamse ploeg de handen omhoog steken. Een goede aanval over meerdere schijven was een dankbare prooi voor invaller Ayrton Dol, die de teruggetrokken bal van Campbell inschoot: 1-4. Ten Bosch bracht snel enkele frisse benen, maar Arno Dijkstra wist in een mum van tijd HBC met twee heel fraaie doelpunten JOS een benauwde slotfase te bezorgen. ,, Ik weet niet wat er allemaal gebeurde, maar in plaats van dat wij nog 1-5 en 1-6 maken, schieten zij twee onhoudbare ballen in de kruising. Ja, dan is het zweten in de laatste fase. Ze krijgen nog vier-vijf vrije trappen op rij, rand zestien meter. Schol redt ons voor de volle honderd procent, de 4-4 lag er eigenlijk al in. Zij bleven geloven in een resultaat”, zag de ervaren coach.

Cor te Bosch

HBC blijkt een heel taaie tegenstander te zijn, voor elke ploeg. Ten Bosch tot slot: ,,We zijn ontzettend blij dat we gewonnen hebben. We zijn nooit aan het voetballen geweest. We kunnen veel beter dan we hebben laten zien. Ik sla ons echt veel hoger aan. Wij hebben veel meer kwaliteit en routine. Maar eerlijk, een gelijkspel was meer de verhouding. Al mogen wij met een 1-4 voorsprong nooit meer in de problemen komen. We deden een beetje ‘domme dingen’, die echt niet nodig zijn.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)