Home / Algemeen / Duizenden wedstrijden vanaf dit seizoen live te zien via VoetbalTV

Duizenden wedstrijden vanaf dit seizoen live te zien via VoetbalTV

VoetbalTV maakt vanaf dit seizoen definitief zijn intrede in het amateurvoetbal. Het nieuwe platform, in het leven gebracht door een samenwerking van de KNVB en mediabedrijf Talpa Network, zal amateurwedstrijden gaan livestreamen. Bij zo’n vijftig clubs in het land wordt dit gestart. WVHEDW is daar één van.

“Ik vind het geweldig. Hoe publieker, hoe beter”, zegt voorzitter Ronald Nijsen. Op het hoofdveld van de Amsterdammers hangen in de lichtmasten volautomatische camera’s die de bal volgen, zodat de kijker niets hoeft te missen. “Hoe mooi zou het zijn als bijvoorbeeld mijn vader, die inmiddels te oud is om zelf te komen kijken, straks thuis in zijn stoeltje live de wedstrijden van zijn favoriete voetbalclub kan volgen.”

Het afgelopen halfjaar draaide er in de zaterdag eerste klasse A, met daarin WVHEDW en FC Aalsmeer, een pilot. Daar moest nog behoorlijk aan geschaafd worden, maar dat is nu allemaal grotendeels verholpen. Voor de start van de competitie (22/23 september) wordt er een app gelanceerd waar alles voor KNVB-leden te zien is. “Wedstrijden die bij ons op het hoofdveld gespeeld worden, worden automatisch opgenomen. Nu kunnen meer mensen er veel beter gebruik van maken.”

Na afloop van de wedstrijden kunnen hoogtepunten door de spelers zelf gedeeld worden via sociale media. Critici menen dat dit in strijd is met de privacywetgeving. Volgens Roeland Stekelenburg, directeur van VoetbalTV, zijn er duidelijke regels opgesteld en worden er bij sportparken borden opgehangen met de mededeling dat er gefilmd wordt. “Als een individueel lid kan weigeren, wordt het praktisch onmogelijk dit in te voeren. Bij de marathon van New York doen ze dit ook: wie meedoet, wordt gefilmd. Spelers bepalen met wie ze iets delen”, zei hij tegen De Volkskrant.

Naar verluidt wordt het in de toekomst ook mogelijk voor clubs om uitwedstrijden, mits daar de camera’s hangen, uit te zenden in hun eigen kantine. Ook krijgen clubs vanuit VoetbalTV een analysetool waarmee de duels na afloop geanalyseerd kunnen worden. KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee verwacht dat dit seizoen tweehonderd clubs van de ruim drieduizend worden aangesloten op VoetbalTV.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)