Dyllandro Panka (Purmersteijn) legt de lat hoog: “Ik weet dat ik deze lijn kan doortrekken”

In 2018 maakten de volgers van Purmersteijn kennis met Dyllandro Panka. Nadat de negentienjarige vleugelaanvaller in de eerste seizoenshelft kampte met blessureleed, brak hij begin dit kalenderjaar door. Mede door zeven doelpunten in de zondag Hoofdklasse was hij één van de genomineerden voor Talent van het Jaar. Voor komend seizoen zet Panka hoog in: zijn doelpuntenaantal moet verdubbeld worden.

Als talentje, net overgekomen uit de A-junioren, waande Panka zich een jaar geleden in een nieuwe wereld tijdens de voorbereiding met de Zondag 1-selectie. “Toen ik in de A1 speelde, keek ik echt op naar het eerste elftal. Daar staan tussen de grote jongens.. Ik dacht echt dat ik het moeilijk zou krijgen. Dat was fysiek ook zo, maar ik word elk jaar sterker.” Hij wist zich het Hoofdklasse-voetbal vrij snel eigen te maken en draaide een goed seizoen. Met die ervaringen is de voorbereiding op de nieuwe jaargang anders voor hem. “Nu weet ik dat ik het niveau aankan en wat er van mij gevraagd wordt.”

Het duurde wel even voordat Panka zich echt kon laten zien in het shirt van de Purmerenders. Nadat hij een goede indruk achterliet in de oefenwedstrijden, liep de aanvaller een peesontsteking op. Dat hield hem twaalf weken aan de kant. Eenmaal hersteld moest hij het doen met invalbeurten, totdat alles in het zonnige Spanje veranderde. “Tijdens het trainingskamp in de winter heb ik het goed gedaan. Ik wist dat ik mijn kans zou krijgen. In de tweede wedstrijd na de winterstop mocht ik in de basis beginnen en daarna ben ik er niet meer uit verdwenen.”

In totaal was hij bij veertien doelpunten betrokken: zeven maakte hij er zelf, de andere zeven gaf hij aan. Het leverde hem een nominatie voor Talent van het Jaar op. Iets waar hij zelf helemaal geen rekening mee had gehouden. Panka haalde zelfs de laatste drie, waarna hij Daan Walraven (WVHEDW) voor zich moest dulden. “Het voelde voor mij als een soort beloning. Dat ik na mijn blessure toch ben opgevallen en goede dingen heb laten zien.”

Om van 2018 helemaal het jaar van zijn doorbraak te maken, legt de vleugelaanvaller de lat voor zichzelf hoog, ondanks dat de concurrentie is toegenomen. “De trainer (Martin van Ophuizen, red.) heeft gezegd dat iedereen een kans krijgt. Ik weet dat het met de concurrentiestrijd moeilijk wordt om mijn basisplaats te behouden, maar ik weet ook wat ik kan. En ik weet dat ik deze lijn van de tweede seizoenshelft kan doortrekken. Honderd procent.”

Hij weet ook dat hij hiervoor wordt afgerekend op zijn productie. Met veel verwachtingen voert hij de druk op. “Voor mijzelf heb ik het doel om vijftien keer te scoren. Dat is het dubbele, ja. Ik wil verdergaan met waar ik afgelopen seizoen ben geëindigd.” Dat begint komend weekend in het Gelderse Silvolde, waar Purmersteijn de competitie start.

Foto’s José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)