Een punt het maximaal haalbare voor Ajax bij Barneveld

Na een week zonder competitieduels hervatte Ajax zaterdag de competitie tegen het stugge, tegen degradatie vechtende Barneveld. Kon Ajax de stijgende lijn doorzetten?

Op een luidruchtig en goed gevuld sportpark Norschoten, met diverse jeugdelftallen van SDV Barneveld, werd al snel duidelijk dat Ajax en hele kluif zou gaan krijgen tegen het stugge, energieke en zeer gemotiveerde SDV Barneveld. Al in de achtste minuut kreeg Ajax en flinke waarschuwing, toen Rico Kuijt maar net naast schoot. En ook in de 13e minuut na en vloeiende aanval via Cem ter Burg lag de 1-0 op de schoen van Stijn van Wolfswinkel, die in riante positie wild over schoot. Hoeveel wake up calls moest Ajax nog krijgen? Ajax kwam maar niet in zijn ritme tegen Barneveld. Na twintig minuten nam de thuisploeg dan ook verdiend de leiding. Cem ter Burg haalde vanaf de rand van het zestienmetergebied hard uit voor de 1-0. Een paar minuten later maakte Maikel Jansen zelfs bijna de 2-0, maar Serghino Sanches wist de bal nog van de lijn te halen.

Ajax bleef het wel proberen, maar kon doelman van de Streek zelden verontrusten en dus was het voetballende gedeelte bij Ajax ver beneden het niveau van de laatste weken. Pas in de 38e minuut konden we iets van glans ontdekken bij Ajax, toen een prachtige steekbal van Rydell Poepon Timo van Roemburg bereikte. Hij kon alleen op doelman Ruben van de Streek aflopen, maar op het laatste moment net toen hij wilde uithalen werd zijn schot tot corner verwerkt door een mee opgekomen verdediger. Na 45 teleurstellende minuten waar Ajax geen moment in de wedstrijd zat, kon het alleen maar beter gaan na rust.

Na rust werd het ook inderdaad beter. Ajax had meteen veel meer grip op het spel en mocht het spel gaan maken. Dat leverde ook bijna succes op in de 51e minuut, toen Rydell Poepon maar rakelings naast kopte. Er zat nu veel meer lijn in het spel bij Ajax en er werden nu tenminste ook serieuze kansen gecreëerd. Zo ook in de 60e minuut, toen invaller Dennis Trefilov via de vingertoppen van doelman Ruben van de Streek over kopte. De indraaiende corner die volgde werd door Dico Koppers genomen en werd zowaar pardoes door Timo Schefczyk achter zijn eigen doelman gekopt. Zo kwam Ajax ietwat fortuinlijk, maar in deze fase wel verdiend, op 1-1.

Ajax ging driftig op zoek naar meer, maar moest nog steeds op zijn hoede blijven. De omschakelingen van Barneveld bleven gevaarlijk. Met de inmiddels van positie veranderde Carlos Opoku, nu spelend achter Dennis Trefilov, had Ajax twee kopsterke spelers voorin lopen, die ook nog eens fysiek hun mannetje stonden. Zo werd het restant van dit duel er één van heel veel strijd en weinig goed voetbal. Het was afwachten welke kant het kwartje op viel. Ajax had nog wat mogelijkheden via onder andere Trefilov en Poepon, maar de thuisploeg kreeg in de slotfase een paar levensgrote kansen. Toen langzaam duidelijk werd dat een punt voor Ajax het hoogst haalbare was, sloeg de thuisclub nog bijna toe. Tot twee keer toe redde Zandwijken. Hij wist Rob Knul en Rico Kuijt van scoren af te houden. Zo mocht Ajax met een punt tevreden zijn, want de Amsterdammers wisten zelden het niveau te halen van de weken hiervoor.

Sander Middelbeek erkende na afloop dat zijn ploeg inderdaad veel moeite had met de fysieke weerstand van SDVB, dat ook nog eens gesteund werd niet alleen door zijn luidruchtige jeugd maar ook door de stevige wind in de rug, waardoor Ajax nauwelijks zijn draai kon vinden. “Na rust waren de rollen omgedraaid, nu konden wij met de wind in de rug voetballen. We kozen er in de rust ook bewust voor om maar wat opportunistischer te gaan spelen. Je zag de onrust in hun defensie toenemen en daar hebben we helaas maar 1 keer van kunnen profiteren. Ook in de fases daarna waren we en aantal maal in de buurt, maar uiteindelijk moeten we Ruben dankbaar zijn. Hij zorgde ervoor dat we niet met lege handen naar huis gingen.”

Uiteraard vond trainer Middelbeek ook dat Ajax niet zijn niveau gehaald had, maar wilde niet dat de schuld geven aan onder andere een weekje geen competitievoetbal. “Want als we gewonnen hadden hoor je niemand hierover. Je weet op voorhand dat zij knokken voor iedere meter en alles in de strijd werpen voor lijfsbehoud. Dat gekoppeld aan hun opportunistische enthousiaste manier van voetballen, daar hadden wij het gewoon lastig mee. Daarom kan ik zeker leven met 1 punt. Het was niet goed genoeg om te winnen, maar ook niet slecht genoeg om te verliezen.”

Volgende week krijgt Ajax bezoek van CSV Apeldoorn. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers