Eerste puntverlies voor teleurstellend Ajax

Met zes uit twee was Ajax uitstekend begonnen aan de competitie en ging het dus vol goede moed op bezoek bij DHSC in Utrecht, de ploeg van voormalig Ajax zaterdag-speler Lars Middelwijk en Berry van ’t land en uiteraard ook ex-Ajacied Rodney Sneijder.

Als Ajax in diverse delen in ons land langs komt dan maakt het vaak vele sentimenten lees emoties los helemaal in de regio Utrecht. Dat in combinatie met de korfbaluitslag van DHSC vorige week (4-7 verlies tegen Flevo Boys) betekende dat het weleens een heet middagje kon worden. Maar de Amsterdammers startten stoïcijns en bleven zeker in de openingsfase uiterst behoedzaam en zorgvuldig voetballen. Maar na een kleine 15 minuten voetballen werd de thuisploeg wel steeds brutaler en zich nadrukkelijker bemoeien met het spel. Zo moest Virgil Deen met zijn voet redden op het schot van Ismael Ouaddouh. Het gedreven DHSC maakte het Ajax moeilijk, want voor het oog bleef Ajax dan wel fier overeind maar fatsoenlijke aanvallen en dus ook kansen waren vooralsnog schaars.

De uitvallen van de thuisclub bleven daarin tegen wel steeds dreigend want zo moest Virgil Deen opnieuw naar de hoek na slordig balverlies op het middenveld na het schot van Yassine Tekfaoui. Veel te vaak moest Ajax eerst repareren na eigen nonchalance en of balverlies, waardoor het veel energie moest stoppen in de wedstrijd om vervolgens daarna pas weer te gaan opbouwen. Maar ook de voorhoede van Ajax was pover. Alleen Kaj de Jong werd af en toe dreigend en natuurlijk de altijd mee opkomende back Serghino Sanches. Het duel werd verder niet alleen gekenmerkt door veel strijd op het middenveld maar lag ook diverse keren stil door allerlei blessuregevalletjes en dus bleef het nodige spektakel uit voor beide doelen. Tot de 47e minuut, toen regisseur en vrije trappennemer Rodney Sneijder zich weer kon gaan melden even rechts buiten het strafschopgebied. Zijn vrije trap leek vervolgens hard voorlangs het Ajax doel te gaan, totdat de altijd mee opkomende Lars Middelwijk opeens opdook bij de tweede paal en simpel ongehinderd kon binnentikken voor de 1-0.

Ondanks dat het leek dat Ajax wel goed uit de kleedkamer was gekomen, was de eerste kans toch weer voor DHSC toen in de 55e minuut Dion van Burik met en gekruld schot maar rakelings naast schoot. Pas toen Jip Bartels – Luuk Slegt – Dennis Trefilov maar met name Atilla Yildirim in het veld kwamen voor Kaj de Jong en de teleurstellende Akram Chentouf – Tristan Buis en Keina Yamaguchi, viel er meer leven in het Ajax spel te bespeuren. Maar ondanks deze wissels kwam Ajax nog steeds niet lekker in zijn ritme. Het werd wel iets beter en gedrevener maar het was eigenlijk kenmerkend voor de gehele wedstrijd . Ajax moest ondertussen nog steeds alert blijven op de rappe uitvallen van DHSC. Zo ook in de 68e minuut toen na een corner Lars Middelwijk maar rakelings over kopte. Na 71 minuten spelen moest de doelman van DHSC dan eindelijk in actie komen. Het schot vanaf 20 meter van Luuk Slegt werd voortreffelijk Nick Turksma uit de bovenhoek getikt.

DHSC bleef met veel power voetballen, iets wat Ajax miste. Het werd rommelig: DHSC ontregelde het duel perfect en er waren vele blessuregevallen en dus ook de nodige irritaties bij Ajax. Het duel werd er niet beter op, zeker niet toen er ook nog eens 8 minuten blessuretijd bij kwamen en het spelbeeld chaotisch werd met een opportunistisch spelend Ajax dat nog eenmaal alles uit de kast haalde en zo dus eindelijk eens zijn smoel liet zien. Het nam eindelijk eens doelman Turksma en zijn defensie onder vuur, maar dat was te laat.

En zo leed Ajax en terechte nederlaag in Utrecht omdat de Amsterdammers eigenlijk nooit in de wedstrijd geraakten en niet voldoende energie in de gelederen hadden zoals de thuisclub. Dus werd oud Ajacied Lars Middelwijk de matchwinner.

Ajax is de (gedeelde) koppositie nu kwijt en staat nu vierde. Volgende week ontvangt het Buitenpost. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers