Virgil Deen

Eigen doelpunt in blessuretijd kost Swift de zege

Op bezoek bij Berkum heef Swift met 2-2 gelijk gespeeld. De Amsterdammers waren eigenlijk de hele wedstrijd dominant, maar gaven door een eigen doelpunt in blessuretijd de winst uit handen.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Hoofdklasse B Zaterdag

“We begonnen goed, maar daarna kregen we het moeilijk en werden de ruimtes te groot,” zag Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Swift is één van de best voetballende ploegen in deze klasse, maar we bleven er in geloven en dat voelt als een beloning.” Coach Martin de Groot van Swift baalde. “We hebben het zelf laten liggen. Als je vijf, zes, zeven kansen krijgt moeten er meer in dan twee. We doen onszelf hier tekort.”

De thuisploeg startte nog goed, maar al snel speelde een knap combinerend Swift zich onder de druk uit. Nadat Koen Fokkema een prima kopkans had vergooid, namen de bezoekers na krap 20 minuten verdiend de leiding. De Zwolse defensie werd met een fraaie aanval open gesneden. En hoewel eerst de paal en daarna Berkum-keeper Huib Veurink in de weg stond, kon Koen Fokkema alsnog het beslissende tikje voor de 0-1 geven. Swift leek door te drukken maar Fokkema en Noa Benninga lieten flinke kansen liggen, terwijl Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen tot twee keer toe een bal van zijn doellijn moest halen.

Volkomen onverwacht sloegen de Zwollenaren na krap een half uur aan de andere kant toe. Bij een counter uit het boekje vloog Michel van Aggele er op rechts vandoor, waarna hij perfect voorgaf op Chris van der Meulen. De Berkum-spits maakte geen fout en liet Swift-doelman Virgil Deen kansloos: 1-1. In de extra tijd van de eerste helft leek Swift toch weer op voorsprong te komen toen Carlos Groen op het Berkum-doel af ging. Maar keeper Veurink kwam goed uit en onderschepte de bal.

Na de hervatting ging Swift verder met druk zetten. Keeper Veurink moest al snel weer volop aan de bak, toen Fidel Yilmaz op zijn doel af vloog. Na bijna een uur moest de Zwolse sluitpost echter alsnog capituleren toen Groen, na wéér een knappe Swift-aanval, een kans kreeg die nu echt niet te missen bleek: 1-2. Vervolgens lieten Yilmaz en Groen riante mogelijkheden liggen om het duel in het slot te gooien. Maar de bezoekers kwamen goed weg toen keeper Deen een vrije trap van Jasper van der Stouw met een geweldige reflex uit de bovenhoek bokste.

Swift leek met 3 punten naar Amsterdam te vertrekken, maar in de slotminuten kreeg het duel een bizarre wending. Chris van der Meulen kreeg de bal aangespeeld, maar werd net buiten het strafschopgebied door keeper Deen getorpedeerd. Het gevolg was een rode kaart voor Deen en een vrije trap, waaruit Dennis Horstman op de Swift-paal kopte. In blessuretijd kreeg het massaal naar voren getrokken Berkum tóch nog een onverwacht punt in de schoot geworpen. Guido Moelee werkte in de chaos voor de Swift-goal de bal in zijn eigen doel: 2-2.