Home / Algemeen / El Morabiti: “Het zaalvoetbal in Nederland is echt stappen aan het maken”

El Morabiti: “Het zaalvoetbal in Nederland is echt stappen aan het maken”

Afgelopen zondag speelde het Nederlands zaalvoetbalteam haar laatste groepswedstrijd in de WK-kwalificatiepoule tegen Spanje. Hoewel Nederland met 7-1 verloor van vice-wereldkampioen Spanje plaatsen de zaalvoetballers zich toch voor de play-offs en is Nederland nog steeds in de race om zich te kwalificeren voor het WK zaalvoetbal 2016 in Colombia.

Nederland begon de kwalificatie met een wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina. Hoewel Oranje met een 4-0 stand de kleedkamers opzocht, kwam Bosnië in de tweede helft nog terug tot 4-3. “We hadden ons goed op de wedstrijd voorbereid en wisten wat we konden verwachten omdat we al vaker tegen Bosnië hebben gespeeld. Het was een 50/50 wedstrijd die beide kanten op kon gaan en waren in de rust dan ook positief verast dat we met 4-0 voor stonden. Na rust hadden ze de keeper gewisseld voor een extra veldspeler en hadden zij continu de bal, dat was wennen voor ons. Het was voor ons een ongelukkige fase en alles zat een beetje tegen waardoor ze uiteindelijk nog tot 4-3 terug in de wedstrijd kwamen”, aldus Zaïd El Morabiti.

EL Morabitti 1-0

Na de zege op Bosnië was een overwinning op Letland genoeg om de play-offs te halen. Nederland won uiteindelijk met 3-2 waardoor plaatsing een feit was. Wel wachtte de ploeg van Marcel Loosveld nog een lastige wedstrijd tegen Spanje. “Spanje is een wereldploeg. Ee wisten dat het lastig ging worden. Ze hadden veel balbezit maar wij kwamen wel op voorsprong. Helaas werd het nog voor rust 2-1. In de tweede helft werd het niveauverschil duidelijker en liet Spanje zien waarom ze de beste van de wereld zijn.”

Doordat Nederland zich heeft geplaatst voor de play-offs zit ook Oranje in februari in de koker als duidelijk word tegen wie El Morabiti en zijn teamgenoten het moeten opnemen om in september 2016 te mogen deelnemen aan het WK in Colombia. “Gelukkig kunnen we Spanje niet meer treffen omdat die al bij ons in de poule zaten. Voor de rest zijn Rusland, Italië en Portugal de toplanden die we kunnen treffen. Tegen Oekraïne, Kazachstan en Azerbeidzjan hebben we meer kans maar dat zijn ook goede ploegen.”

Zaid el Morabitti 2

Toch acht El Morabiti Nederland ook tegen de toplanden zeker niet kansloos. “We hebben laatst nog tegen Portugal geoefend en dat ging heel goed. Wij zijn op dit moment ongeveer de nummer twintig van de wereld en hebben laten zien wat we kunnen.”

El Morabiti hoopt volgend jaar zijn kunsten te kunnen vertonen in Colombia en denkt dat het Nederlandsteam, dat zich in 2000 voor het laatste plaatste voor het WK, daar ook zeker wat te zoeken heeft. “In Europa heb je de beste zaalvoetbalteams dus onze kwalificatie is erg lastig. Op een WK kom je ook tegen landen zoals Japan of teams uit Afrika. Die kunnen wij zeker hebben. Het zaalvoetbal in Nederland is echt stappen aan het maken. De competitie word sterker en we trainer ook vaker en beter.”

Verslag: Jurgen Boegborn
Foto’s: KNVB/Arjan Hup

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OSV