FC Abcoude bestond in juni 2023 precies 50 jaar. FC Abcoude draagt die naam sinds 1973, toen het als fusieclub ontstond door het samengaan van zaterdagvereniging AFC ’37 en zondagvereniging r.k.s.v. Abekewalda. In 1998 werd het vijfentwintigjarig bestaan van de club gevierd, onder meer met het jubileumboek F.C. Abcoude 1973-1998, met veel foto’s en interviews met oud-trainers als Ton Pronk en Piet Schrijvers, twee grootheden uit de Nederlandse voetbalhistorie.
Opening nieuw clubgebouw
FC Abcoude is in 2023 nog altijd een bloeiende voetbalclub met een nog rijkere historie. De club heeft een sterke band met de gemeenschap van Abcoude en is een belangrijke ontmoetingsplek. Op vrijdagavond 6 oktober werd het nieuwe clubhuis van FC Abcoude geopend. Het gebouw biedt onderdak aan een kantine, kleedkamers, een bestuurskamer, een heuse gym en een BSO. Spreekstalmeester Patrick Lodiers, vader van voetballende kinderen en tevens vrijwilliger bij de club, praatte de avond aan elkaar op de druk bezochte receptie.
Bekende oud-spelers
FC Abcoude heeft in de loop der jaren een flink aantal bekende en minder bekende oud-profspelers voortgebracht, waaronder Edson Braafheid, Serginho Greene, Joris van Overeem, internationals Ruud Hesp en de bekendste van deze tijd is ongetwijfeld Matthijs de Ligt. Zijn broer Wouter de Ligt speelt in het eerste elftal. Ook de huidige technisch manager in het bestuur en voormalig profvoetballer Genaro Snijders maakt onderdeel uit van de mooie historie van de jubilerende vereniging. Wat al die spelers verbind is Abcoude en velen zijn nog altijd graag geziene gast.
Onderscheiden
De familie Wessel is sinds de oprichting nauw betrokken bij FC Abcoude. Fred Wessel was de eerste penningsmeester van de club. Zijn zoon Sander Wessel is de huidige penningsmeester in het bestuur. Fred is ruim veertig jaar onafgebroken vrijwilliger van FC Abcoude, Koninklijk onderscheiden, en heeft gedurende deze periode verschillende prominente functies bekleed. Fred is voor een lange periode penningmeester geweest. Ook nu is Fred nog steeds ruimschoots verbonden aan de vereniging.
,,We voetbalden eerst nog achter de kerk”, opent Fred. Vanaf 1976 ben ik bij de club gekomen. Ik heb het veertig jaar volgehouden als bestuurslid en daarna heeft mijn zoon Sander het overgenomen.” ,,In 1976 is het eerste clubhuis geopend”, vult Sander aan. ,,Het gebouw heeft bijna vijftig jaar gestaan. Het was behoorlijk verouderd. Er is wel getimmerd en verbouwd in de jaren erna, maar het werd tijd voor iets nieuws. We hebben de boel nu kunnen spiegelen, met mooi zicht op alle velden.” Hoogtepunten in al die jaren? ,,Abcoude is ooit begonnen in de vierde klasse AVB. Daarna naar de KNVB doorgestoten en in de tweede klasse gaan voetballen. We zijn vorig seizoen weer gepromoveerd – na een lange tijd in de derde klasse – en we vinden dat we thuishoren waar we nu spelen, ondanks de zware (twee gespeeld, twee verloren, red.) start. We hebben wel veel (toekomst)perspectief met jonge spelers vanuit de eigen club. Dat maakt ons herkenbaar én soms ook kwetsbaar.”
Gezelligheid onder Schrijvers ontstaan
,,Piet Schrijvers zorgde er voor dat we in een positieve flow terecht kwamen. Hij bracht ook sfeer in de club. Een drankje met de spelers was standaard op trainingsavonden. Die gezelligheid is een cultuur in de club geworden. We zijn ook enorm trots op Matthijs de Ligt. We hebben lang samengewerkt met Ajax, maar we zijn met FC Utrecht een nieuw partnerschap aangegaan. Ze konden ons op andere vlakken beter helpen. Dat Robin Pronk in Utrecht Hoofd Jeugdopleiding is, is extra leuk. Robin is hier als heel jonge trainer-coach begonnen. Hij was nauwelijks ouder dan de spelers. Hij heeft een heel mooie carrière en is vrijdag ook aanwezig, net zoals vele andere bekende Abcoudenaren.”
Corona gooide een vertraging in de bouwplannen, maar uiteindelijk is het eigentijdse clubgebouw dan toch gerealiseerd. Trots? ,,Waar we zeker trots op zijn is dat we dit alles hebben gerealiseerd met heel veel eigen middelen. Spaargeld, donaties, sponsors, veel zelfwerkzaamheid van de leden. We hebben uiteindelijk daardoor maar dertig procent hoeven te financieren. Door Corona en de vertraging is het wel duurder geworden, maar we durfden de stap toen niet aan. We zijn voorzichtig geweest. Maar uiteindelijk staat er een heel mooi clubhuis en we kunnen voetballen op – moderne – mooie velden.”