FC Almere en Maurice Ligeon recht tegenover elkaar in rechtbank

Is de kantonrechter wel of niet bevoegd om te oordelen over de contractontbinding van Maurice Ligeon als trainer van FC Almere? De rechtszaak die vanochtend bij de rechtbank van Almere (Midden-Nederland) diende kan wel eens bepalend zijn voor alle andere trainers en clubs die te maken krijgen met de gevolgen van de flexwet.

“Maurice voert aan dat de kantonrechter niet bevoegd voor deze zaak is en meent dat de KNVB hierover moet oordelen vanwege een zaak tussen club en KNVB-lid”, zegt voorzitter Edo Westerbeek. “Wij zijn van mening dat het juist bij de kantonrechter hoort omdat het om een arbeidsrelatie gaat.” De rechter doet pas over twee weken uitspraak, waarbij het nog onduidelijk is of het slechts een ja/nee is, of dat er meteen oordeel komt.

De Almeerders wilden het contract van Ligeon (voor onbepaalde tijd) ontbinden vanwege de verslechterde financiële situatie, maar Ligeon ging hier niet mee akkoord. “Maurice blijft volhardend en wil blijven trainen. Ik heb hem altijd een goede trainer gevonden, alleen kunnen wij het niet betalen.” Inmiddels heeft de zaterdag tweedeklasser met Jimmy Simons al een nieuwe trainer aangetrokken.

De nieuwe flexwet, waarbij clubs na een dienstverband van drie jaar hun trainer een contract voor onbepaalde tijd moeten aanbieden, kan de clubs met behoorlijk wat (financiële) gevolgen opzadelen. “Wij zijn één van de eerste clubs in Nederland die de gevolgen hiervan ondervindt. Ik denk dat de uitspraak van de kantonrechter, of hij wel of niet bevoegd is hierover te oordelen, in de toekomst bepalend zou kunnen zijn voor de rest van Nederland.”

Foto boven: Maurice Ligeon (Hans van Beek)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)