Het Amsterdamsche Voetbal

Financiën en corona: clubs zoeken naar verstandige, maar onzekere oplossingen

Ruim een jaar geleden moesten alle Amsterdamse clubs de deuren wegens het coronavirus verplicht sluiten. Naast een aantal sportieve kwellingen die dat besluit oplevert, zorgt dat ook voor een hoop financiële kwesties. Wat te doen met de contributie? Hoe wordt het ontbreken van de barinkomsten opgevangen? De clubs geven zelf het antwoord.

“We zagen het toen natuurlijk al even aankomen, maar zeker met terugwerkende kracht hadden we nooit gedacht dat het zo lang zou duren”, zegt JOGA Fortius-voorzitter Kick Pullen over de persconferentie van de toenmalige ministers Arie Slob en Bruno Bruins op 15 maart 2020. Naast scholen en eet- en drinkgelegenheden moesten diezelfde avond om 18.00 uur alle sportverenigingen hun deuren sluiten. Voor ten minste drie weken.

Drie weken werden een paar maanden en inmiddels zijn we ruim een jaar verder. “Het is wel echt bizar als je erbij stilstaat hoe lang de velden al leeg zijn. Tussendoor zijn we rond september wel even open geweest, maar ook dat was snel weer voorbij”, zegt Pullen. “Daarom is het voor zowel de leden als de club een zeer lastige periode, zowel op sportief als op financieel vlak.”

“Grofweg de helft van onze inkomsten zijn weggevallen door het sluiten van de kantine en dat wordt maar weinig gecompenseerd met de TVL”, waarmee Pullen doelt op de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Dat was een van de door de overheid beschikbaar gestelde regelingen voor sportverenigingen. Ook hoopt Pullen nog op hulp vanuit de gemeente door de veldhuur kwijt te schelden. “Maar het duurt best lang tot we duidelijkheid krijgen, terwijl we eigenlijk niet zolang kunnen wachten.”

Peter Runhaar, voorzitter van CTO ‘70, vertelt dat het niet altijd makkelijk was om te kiezen op welk moment je het beste van een bepaalde regeling gebruik kon maken. “Toch heb ik het gevoel dat dit bij ons goed is verlopen”, zegt hij. Ook over de veldhuur, die voor een deel is kwijtgescholden, is hij tevreden. “We hebben het voordeel dat we in een kleine gemeente als Ouder-Amstel zitten. Daardoor hebben we korte lijntjes met de mensen die daarover gaan.”

Van de 32 Amsterdamse clubs die onze enquête invulden, gaven 22 clubs aan dat een deel van de veldhuur door de desbetreffende gemeente werd kwijtgescholden. “Daarmee wordt het mislopen van de kantine-omzet niet goedgemaakt, maar naast dat het een gebaar is, scheelt het tenminste iets in de portemonnee”, zegt Daan van den Eeckhout, KNVB-verenigingsadviseur in de regio Amsterdam. “Verenigingen proberen er in deze financieel lastige periode alles aan te doen om de sport betaalbaar en aantrekkelijk te houden en dan is het aan de gemeente om daar op deze manier hun bijdrage aan te leveren.”

Let op: Nog niet alle Amsterdamse clubs hebben een beslissing gemaakt over de eventuele compensatie van de contributie en daarnaast leveren de meeste clubs maatwerk in specifieke gevallen.

“Bij terugbetaling contributie overleven wij het niet”

En dan het vraagstuk rond het al dan niet terugvragen van contributie. Ruim 70 procent van de leden geeft aan geen geld terug te verwachten, zo blijkt uit een enquête van Het Amsterdamsche Voetbal. Desondanks heeft de meerderheid van de Amsterdamse clubs besloten een geste te doen richting hun leden.

AFC is een van deze clubs. Zo kunnen de leden daar uit drie opties kiezen: ze krijgen korting op de contributie van volgend jaar, een saldo aan bartegoed, of zij kunnen van compensatie afzien. “We hopen natuurlijk dat de meeste mensen voor die laatste optie gaan en daarmee de club steunen. Aan de andere kant is het bartegoed ook een mooie optie om een vliegende start te maken met onze gloednieuwe kantine”, voegt AFC-voorzitter Ad Westerhof daaraan toe.

Niet alle clubs zijn in staat om mee te denken met de eigen leden. Zo hebben 19 van de 32 clubs aangegeven geen contributie terug te geven. “De reden daarvan is simpel, wij overleven het anders gewoon niet”, zegt Leo van Vuuren, voorzitter van s.v. De Meer. Hij wijst daarbij vooral naar het ontbreken van de kantine-inkomsten. “Die zijn cruciaal voor het bestaan van onze club en daar komt al een jaar niets binnen. Als we nu besluiten contributie terug te betalen, dan komen we diep in de rode cijfers.”

Verenigingsadviseur Van den Eeckhout beaamt dat het vraagstuk over teruggave van contributie en het mogelijke vertrek van leden na het afgelopen jaar een behoorlijke kluif voor de clubs is. “Daar word ik de afgelopen maanden vaak over gebeld”, zegt hij. “Ik kan lastig voor de clubs bepalen wat de juiste keuze is, maar door mijn contacten met alle voorzitters kan ik wel een aantal creatieve opties opsommen. Maar uiteindelijk verschilt het per club en blijft het de keuze van de club zelf.”

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)