Floris van der Linden (Ouderkerk): “Zes doelpunten lekker voor zelfvertrouwen”

De pas 18-jarige Floris van der Linden was zondag goed op schot voor zondag vierdeklasser Ouderkerk. Met maar liefst zes treffers had de spits een groot aandeel in de ruime 10-0 overwinning bij laagvlieger Nautilus. “Het is lekker voor mijn zelfvertrouwen dat ik er nu zes in schiet.”

Hij begon dit seizoen als basisspeler bij de Ouderkerkers, maar een paar weken geleden kwam daar verandering in. “De eerste seizoenshelft begon ik telkens aan de aftrap en speelde ik ook bijna elke wedstrijd uit. Maar tegen Geinburgia, een maand geleden, zat ik er naast. De trainer (Martin van Egmond, red.) zei tegen mij dat hij mij wilde prikkelen en koos de vorige twee wedstrijden voor Rutger Baas.”

Baas was zondag afwezig, dus kon Van der Linden na twee wedstrijden op de bank zijn kans grijpen. Dat deed hij ook meteen tegen Nautilus. “De tegenstander vond ik niet heel best, maar het kan wel lang spannend blijven als je niet scoort. Gelukkig scoorden we snel. Binnen tien minuten lag de 1-0 er al in, dus dan ga je wel makkelijker voetballen.” En daar was Van der Linden een personificatie van met liefst zes doelpunten. Zijn tweede van de middag, de 2-0, was de mooiste. “Ik werd aangespeeld door Tom (van Rossum, red.), draaide weg van mijn tegenstander en ik schoot laag diagonaal binnen. Als een echte spits.”

Tegen Nautilus vond Van der Linden zes keer het net. Foto: Jordy Beukeboom.
Tegen Nautilus vond Van der Linden zes keer het net. Foto: Jordy Beukeboom.

“Het is lekker voor mijn zelfvertrouwen”, zegt de tevreden spits, die op 25 januari voor het laatst het net vond (een doelpunt tegen Taba). “Dat ik weer met een goed gevoel een wedstrijd in ga en erop kan vertrouwen dat ik nog kan scoren. Na twee wedstrijden op de bank stond ik zondag weer in de basis en dan is het fijn om meteen zes keer te scoren. Misschien heeft dat ‘prikkelen’ wel geholpen.”

“De laatste weken dat ik op de bank zat, vroeg ik wel aan Martin hoe of wat. Of hij het me kon uitleggen. Ik was zeker teleurgesteld en heb ook meteen toen ik het zag een gesprek aangevraagd. Hij zei dat hij me wilde prikkelen en het is ook niet zo gek voor een jonge speler. Ik begon heel goed, maar zat de afgelopen weken wel wat in een dip. Misschien wel vanwege mijn leeftijd, dat ik na een hoog niveau wat terugviel. Ik hoop dat ik dat nu weer heb opgepakt.”

Foto: Jordy Beukeboom
Foto: Jordy Beukeboom

Met zijn 18 jaar is Van der Linden eigenlijk nog een A-junior. Hij maakte een jaar eerder dan verwacht de stap naar het eerste elftal. “De club en ik vonden dat er voor mijn geen uitdaging meer was bij de A-junioren. Ze zagen in mij de eerste spits voor het zondagelftal, na de samenvoeging met het zaterdagteam. En dat ben ik de eerste seizoenshelft ook altijd geweest. Maar ik weet niet of ik nu nog kan zeggen dat ik de vaste spits ben.”

De teller staat nu op 21 doelpunten in de zondag vierde klasse F. Van der Linden: “Ik had toevallig met iemand een weddenschap voor het seizoen: 25 doelpunten in de competitie én beker. Daarmee sta ik nu op 27, dus die weddenschap heb ik gewonnen. De doelstelling moet ik nu aanpassen. Misschien wat gedurfd, maar ik denk dat ik de dertig doelpunten in de competitie kan halen. En als we dan kampioen worden, is dat extra lekker.”

Verslag Joachim van der Marck
Foto boven: Floris van der Linden eerder dit seizoen tegen Buitenveldert (1-2 overwinning), Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!