Forza Almere bestaat tien jaar: ‘Terug naar de basis’

Na vier jaar stoeien in de zesde klasse promoveerde Forza Almere binnen vier seizoenen naar de derde klasse, maar de gestage opmars van het eerste elftal stokte vorig jaar. In het tiende jaar dreigt de zondag zelfs weer te degraderen na het laagste niveau. Toch is Forza Almere-voorzitter Ernesto Romano niet in paniek.

“Tachtig procent van onze vereniging bestaat uit jeugdleden”, vertelt Romano. De Almeerder richtte de club in 2006 op. “Onze E-top speelt zelfs in de hoofdklasse en daar zitten een paar uitstekende voetballertjes tussen en er staan voor al onze selectieteams gediplomeerde trainers.”

Eerst even terug in het verleden. De geboren Italiaan richtte de club een decennium geleden op, omdat hij vaak hoorde dat er bij verschillende clubs gigantische wachtlijsten waren. In 2010 begon het eerste elftal aan een opmars. Dat kwam onder meer doordat enkele voormalige spelers van FC Omniworld kozen voor Forza.

“Die jongens zijn drie jaar lang in de watten gelegd”, vervolgt Romano met een glimlach. “Van tevoren hield ik er al rekening mee dat we jongens zouden kwijtraken.” De voorzitter was ook niet verrast toen veel spelers na de degradatie van het eerste elftal naar een andere club vertrokken. “Het was een ploeg die bij elkaar was geshopt. In die periode lieten we leuk voetbal zien, maar de komende jaren gaan we meer inzetten op eigen kweek.”

Het afgelopen jaar stroomden diverse jeugdspelers door naar de A-selectie. “ Ik kijk naar het moment dat er jongens doorstromen die de gehele jeugdopleiding hebben doorlopen. Dat zit er aan te komen”, glundert Romano. “Zowel onze B1 als onze B2 bestaat uit spelers die hier zijn begonnen moet voetballen.”

Ondanks de op het oog onvermijdelijke degradatie van het eerste elftal uit de vierde klasse kijkt de voorzitter met vertrouwen naar de volgende tien jaar. “Het zou mooi zijn als we in de toekomst weer terug kunnen promoveren naar de derde klasse, maar het draait om gezelligheid. Daarnaast zijn zijn er ook Almeerse clubs die al dertig jaar bestaan en op het zelfde niveau als wij spelen. We gaan inzetten op eigen jeugd en dan zien wij wel waar wij over tien jaar staan.”

Foto: Hart van Nederland.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)