Fraaie zege volwassen FC Aalsmeer op Te Werve

Vorig seizoen nog nul punten uit de eerste twee wedstrijden, maar nu pakte FC Aalsmeer bij de competitie-opener direct drie punten. Het was bovendien een belangrijke zege op bezoek bij kampioenskandidaat Te Werve: 2-3.

“Ik denk dat maar weinig ploegen hier overeind zullen blijven, of zelfs gaan winnen”, zei trainer Cor van Garderen na afloop. “Wij hebben optimaal gebruik gemaakt van onze kwaliteiten, door aanvallend veel op onze snelheid te anticiperen.” Op een paar kleine puntjes na was de oefenmeester erg tevreden over het resultaat en het vertoonde spel. “Ik ben super gelukkig, zeker als je zo opent.”

De ploeg voerde precies uit wat Van Garderen ze had opgedragen: het middenveld van Te Werve lamleggen. Daar kwam de creativiteit vandaan, met veel behendige voetballers, die er nu niet aan te pas kwamen. Toch kon de thuisploeg er een enkele keer gevaarlijk uitkomen. Nadat een schuiver van Anas El Hammouchi voorlangs nog een waarschuwing was, kreeg de buitenspeler even later een vrije doortocht op de achterlijn om Jael Paas in staat te stellen de 1-0 binnen te tikken. Een stukje concentratiegebrek, vond Van Garderen.

De openingstreffer was tegen de verhouding in, want FC Aalsmeer was in de eerste helft al de betere ploeg. Na dertig minuten hadden de gasten de verdiende gelijkmaker te pakken, door een feilloos ingeschoten strafschop van aanvoerder Burak Sitil. “We moesten de rust bewaren, want de kansen zouden we echt wel creëeren.” Nadat Michal Kocon na de rust tot twee keer toe niet goed uitkwam bij een voorzet, had hij in de 65ste minuut wel een aandeel in de 1-2. Zijn omhaal eindigde tegen de lat en via-via kwam de bal terecht bij Jasper Werkhoven, die zijn ploeg met een droge schuiver aan de leiding bracht.

In de fase daarna dicteerden de Aalsmeerders de wedstrijd en was het wachten op de 1-3, 1-4 en misschien zelfs meer. Verder dan één doelpunt kwamen ze niet, opnieuw uit een strafschop. Invaller Epi Kraemer werd onderuit geschoffeld door doelman Mitchell Scheermeijer en voor de tweede keer maakte Sitil vanaf elf meter geen fout.

Maar de wedstrijd was nog niet beslist. Vlak voor de 1-3 kreeg Te Werve via Rico Kogeldans (binnenkant paal) al een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker en een aanvalsoffensief zorgde ervoor dat de Rijswijkers zelfs terug in de wedstrijd kwamen. Zes minuten voor tijd werd een ongelukkige handsbal van Sitil bestraft met een strafschop, die Kaz van Oostrum Soede feilloos binnenschoot: 2-3.

De aanvalsdrang van de thuisploeg zorgde ervoor dat FC Aalsmeer in de tegenaanval veel ruimte geeft. Bovendien liep de frustratie tegen de scheidsrechter hoog op bij Te Werve en kreeg El Hammouchi, na een opstootje met Lulinho Martins, zijn tweede gele kaart. Hier wisten de gasten geen extra gebruik van te maken. In de blessuretijd kwamen ze er zelfs met vier man tegelijk uit, maar slaagden zij er niet in om een verdediger en keeper te verslaan. Of het vermoeidheid was? Van Garderen: “Dat interesseert me geen reet, het moet een doelpunt zijn.”

Het krappe verschil (2-3) bleek uiteindelijk voldoende voor de volle buit. Een jaar geleden, op zaterdag 24 september, hadden de Aalsmeerders net zoveel punten als nu: drie. Toen waren er echter al vier duels gespeeld. Nu is FC Aalsmeer goed van start gegaan. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.