Fusie Chabab en DWS nabij

Chabab en DWS hebben de koppen bij elkaar gestoken en gaan de gemeente een voorstel doen om tot een mooie fusieclub te komen. Dit alles zal niet zonder slag of stoot gaan. Chabab heeft te kennen gegeven dat het tot een structurele oplossing op lange termijn wil komen en DWS heeft een zware schuldenlast, waarvan het stadsdeel de grootste schuldeiser is overigens. De gemeente Amsterdam en met name de stadsdelen zullen moeten gaan kiezen. Gaan zij hun medewerking verlenen en zorgen zij ervoor dat er een mooie nieuwe club ontstaat? Of gaat alles verzanden in een bureaucratisch steekspel, waarbij oplossingen jaren worden uitgesteld?

Achter de bijzondere prestaties die Chabab op het voetbalveld laat zien de laatste tijd, schuilt een groot probleem. De accommodatie die Chabab heeft voldoet niet meer aan de minimale eisen die je mag stellen aan een volwaardige voetbalclub. In de achtertuin van de KNVB wordt gevochten voor promotie naar de topklasse op een accommodatie waar de pupillen nog niet blij van worden. Het stadsdeel kwam twee weken geleden al  tot de conclusie dat Sportpark Riekerhaven volledig wordt opgedoekt. Dat is stap 1, maar welke stappen volgen? Het verhaal van DWS is bekend. Een roemruchte club in verval, zoals er meer zijn in Amsterdam. Wat mooier dan oud en nieuw bij elkaar te voegen en er een mooie stabiele club van te maken? Sportpark Spieringhorn lijkt de voor de hand liggende locatie. Chabab en DWS stellen daar wel (terechte) hoge eisen aan om over drie jaar weer niet hetzelfde probleem te hebben. Een nieuw clubgebouw, een commerciële exploitatie, een mooi nieuw kunstgrasveld en complete veiligheidsvoorzieningen. Chabab voorzitter Khalid Berdouni is echter niet erg hoopvol, nadat hij al jaren heen en weer wordt geslingerd tussen plannen van de gemeente.

Berdouni:’Eerst was het Sportpark Sloten, waar grote plannen waren, daarna moesten wij maar voor onszelf zorgen, terwijl we wisten dat we weg moesten uiteindelijk. Dat heeft veel geld gekost. Geld dat wij ergens gaan verhalen. Nu hebben DWS en wij de koppen bij elkaar gestoken op eigen initiatief. Het wordt tijd dat de gemeente een stelling gaat innemen. Gaan we iets moois opbouwen of niet? De gemeente erkent dat wij een belangrijke sociale functie hebben, maar uitgewerkte plannen zie ik niet’

En inderdaad de stadsdelen en de centrale stad zullen een keuze moeten gaan maken. In de wandelgangen wordt gesproken over het feit dat er nog 24 voetbalclubs moeten gaan verdwijnen. Waarschijnlijk terecht, want de huidige structuur is niet te handhaven. Om zover te komen moet er echter wel een doordacht plan komen. De clubs aan hun lot overlaten is niet terecht en niet goed voor het Amsterdamse voetbal. Ajax is onze trots, maar laten we de amateurs niet vergeten, anders speelt er straks geen Amsterdammer meer bij Ajax. Amateurverenigingen willen serieus genomen worden en de stad Amsterdam moet daaraan mee werken, alsmede de KNVB.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)