Jonathan en Michael Mulder

Gebroeders Mulder tekenen contract bij ADO Den Haag

De broers Michael en Jonathan Mulder vervolgen hun loopbaan bij ADO Den Haag. Ze hebben in de Hofstad allebei een handtekening gezet onder een éénjarig contract, met een optie voor nog twee seizoenen. Het is in eerste instantie de bedoeling dat de gebroeders Mulder, allebei jeugdinternational voor Israël, bij ADO aansluiten bij het beloftenteam. De broers werden geboren in Nederland en woonden in hun jeugd in Israël, waar ze in de jeugdopleiding van Maccabi Tel Aviv speelden. Na de terugkeer naar Nederland kwamen ze allebei bij AFC terecht. Jonathan maakte in 2016 de overstap naar AZ in, Michael ging in 2018 naar FC Utrecht.

Aan AFC bewaren de broers warme herinneringen. “Daar begon het allemaal, ik denk dat AFC namelijk voor onze doorbraak heeft gezorgd”, aldus Michael. Zo loven beide spelers de trainers waarmee ze samenwerkten. AFC wordt officieel als amateurclub gezien, maar het doet niet onder voor Betaald Voetbalorganisaties (BVO’s). De teams spelen in de jeugd op hoog niveau en regelmatig werden er wedstrijden van BVO’s gewonnen. Door het hoge niveau en de goede faciliteiten heeft de Amsterdamse club een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de voetballers.

Michael

Michael, met negentien jaar de oudste telg van de voetbalbroers, speelde het meest recent in het belofenteam van het Israëlische Maccabi Petach Tivka. De middenvelder annex centrumverdediger liep afgelopen zomer een blessure op, waardoor hij bij FC Utrecht weinig aan spelen toekwam. In de zoektocht naar speelminuten kwam hij, in goed overleg met FC Utrecht, uit bij Maccabi Petach Tivka. Een grote club in Israël. De uitbraak van het Coronavirus maakte na enkele maanden een einde aan zijn speeltijd in Israël.

Bij Petach Tivka speelde Michael in de beloften en trainde hij soms met het eerste elftal mee. “Ik ging door het Coronavirus eerder terug naar Nederland. Ik heb erg veel geleerd, mooie ervaringen opgedaan.” Het voetbal in Israël omschrijft Michael als erg fysiek, veel strijd en veel rennen. “Dat is wel echt anders dan in Nederland”, vertelt de middenvelder. In de drie maanden die hij in Israël verbleef, heeft hij ook op voetballend gebied zaken geleerd. Doordat het spel emotioneler is, heeft hij geleerd om met een positieve agressie te gaan spelen.

Ondanks dat Michael zijn jonge jaren in Israël had gewoond, kwam hij in een andere cultuur terecht. “Het was niet lastig, maar wel uitdagend. Het was zeker goed voor mij.”

Nu is hij terug in Nederland en kijkt hij uit naar het avontuur bij ADO Den Haag. “Ik ben super blij met deze prachtige stap.” De Israëlische jeugdinternationals willen graag bij de maatschappelijk betrokken volksclub gaan voetballen. “We hebben allebei een gesprek gehad met hoofd jeugdopleiding Frans Danen. Meteen kregen we een heel goed verhaal, ze hebben een mooi verhaal geschetst en ik denk dat dit een mooie stap is”, vertelt de oudere broer. Het plan van de club is om meer spelers door te laten stromen vanuit de jeugd, daar wil ADO de nadruk op leggen. “Ze zien heel veel mogelijkheden in ons. Ook noemden ze ons erg complete voetballers.”

Jonathan

Zijn linksbenige jongere broer Jonathan speelde sinds 2016 in de jeugdopleiding van AZ, waar hij tussen wal en schip dreigde te vallen, omdat AZ komend seizoen geen O-19 en geen O-21 zal hebben. Om die reden heeft de achttienjarige middenvelder bewust gekozen voor een overstap naar ADO. De afgelopen jaren speelde hij bij AZ achtereenvolgens in de Onder-15/16/17/19. Met de O19 staat Jonathan nu bovenaan de competitie, onduidelijkheid is nog hoe deze competitie uitgespeeld gaat worden.

“Het is een mooie overstap. Ik heb nu vier jaar bij AZ gespeeld en daar ben ik AZ heel dankbaar voor. Het is een prachtige club, maar ik heb zin om hieraan te beginnen. Ik weet waar ADO voor staat en wat ze willen. Dat ze de jeugd echt de kans willen gaan geven in het eerste. Daarom hebben wij gekozen voor deze stap,” aldus de jongere broer. Bij AZ heeft Jonathan veel gehad van zijn trainers Robert Fransen en Kenneth Goudmijn, zowel binnen als buiten het veld. Daardoor is hij als voetballer verder gegroeid, waardoor hij de overstap naar ADO kan maken.

Jonathan en Michael zijn David Endt ook erg dankbaar voor de geboden begeleiding de afgelopen jaren. Endt hielp met het analyseren van wedstrijden, waardoor de gebroeders Mulder zichzelf beter konden ontwikkelen.

Samen spelen?

In de Hofstad komen de Mulder’s voor het eerst samen te spelen. In het verleden hebben de broers wel tegen elkaar gespeeld, maar nog niet eerder samen. Bij ADO zijn de broers concurrenten op het middenveld. Michael is verdedigende middenvelder, terwijl Jonathan op acht speelt en meer creativiteit in huis heeft. Ze willen allebei het hoogste bereiken, dat ze familie zijn houdt ze juist scherp.

“Dit is voor zowel Jonathan als Michael een prachtige stap, vooral om ergens samen te kunnen spelen”, besluit Stefano van Delden die beide jongens van adviezen voorziet. Naast ADO Den Haag waren ook andere clubs geïnteresseerd in de diensten van de voetballende broers, uit Nederland maar ook België, Bulgarije en Spanje.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC