Gebroeders Teijsse schudden kersverse koploper AFC op tijd wakker

AFC mag zich na zes wedstrijden koploper van de Tweede Divisie noemen. De ploeg van Uli Landvreugd werd door Jong Almere City flink op de proef gesteld, maar toen het na een rode kaart eenmaal ging lopen was er geen houden meer aan. De gebroeders Teijsse eisten de hoofdrol op: 5-1.

Eind september hebben de Amsterdammers al meer punten (15) dan vorig seizoen tijdens de kerst (11). Daar zijn ze nu niet meer mee bezig. Het gaat eerder over de koppositie, na het puntverlies van IJsselmeervogels. Of de rol van Yordi Teijsse, die zijn draai achter clubtopscorer Raily Ignacio heeft gevonden. Ignacio zat vooral in de eerste helft in de tang bij twee of soms drie Almeerse verdedigers, waardoor Teijsse regelmatig vrijkwam. Na een paar gemiste kansen – zelfs vanaf een meter voor een leeg doel – en een afgekeurde treffer, raakte hij net op tijd op stoom om AFC aan de leiding te helpen. Twee klutsmomenten waarbij hij op de juiste plaats stond leverden de 2-1 voorsprong op.

De twee treffers van de thuisploeg vlak voor de theepauze zorgden voor een hoop opluchting op Goed Genoeg. Zo overtuigend als het dinsdag tegen Telstar (5-0) ging, was het in de eerste helft tegen de bezoekers uit Flevoland zeker niet. AFC leek nog op de roze wolk te zijn blijven hangen, was er in de openingsfase met het hoofd niet bij en kwam na zes minuten terecht op achterstand. Haji Tijana Adoma schoof een voorzet van Nicky van Hilten eenvoudig binnen: 1-0. AFC werd pas laat wakker en Jong Almere City hielp de Amsterdammers een beetje in het zadel door een discutabele rode kaart. Samuel Brobbey mocht in de 25ste minuut vanwege een vermeende kopstoot bij de twee koppen grotere Tim Linthorst alvast gaan douchen.

In de tweede helft maakte AFC vrij snel het verschil. De paal stond een hattrick van Yordi Teijsse in de weg, zijn broer Kenny was wel trefzeker. Twee keer zelfs, binnen vier minuten. Eerst kopte hij raak uit een voorzet van Derre Kwee, daarna knikte hij een hoekschop van Thomas van den Houten binnen. Met een 4-1 voorsprong tegen tien man speelde de thuisploeg een gewonnen wedstrijd. Landvreugd gunde de afzwaaiende Koen Bosma een halfuur speeltijd, maar hij kon zijn laatste wedstrijd in het shirt van AFC niet opluisteren met een treffer. Zijn vrije trap in de blessuretijd was een eenvoudige prooi voor doelman Mike Grim (de zoon van Fred Grim).

Op dat moment stond het al 5-1. Clubtopscorer Raily Ignacio pikte in de slotfase ook zijn doelpuntje mee, nadat Grim hier in de tweede helft eerst met twee fraaie reddingen een stokje voor stak. AFC eindigde het duel overigens met tien man, omdat gelegenheidsaanvoerder Johan Kulhan – bij afwezigheid van Magid Jansen en Jonathan Richard – zijn tweede gele kaart kreeg. Veel invloed op de wedstrijd had deze rode kaart niet.

Omdat IJsselmeervogels in de beladen derby tegen Spakenburg op 2-2 bleef steken, heeft AFC de koppositie overgenomen. De Amsterdammers hebben één punt voorsprong op IJsselmeervogels. Volgend weekend gaat de kersverse koploper op bezoek bij Scheveningen. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.