Geen Olympische Spelen voor Oranje na gelijkspel tegen Zweden

Door een 1-1 gelijkspel gaan niet de Nederlandse vrouwen maar die van Zweden naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zweden had aan een punt genoeg om het Olympisch Kwalificatietoernooi te winnen.

Oranje moest zelf winnen van Zweden en dan hopen dat Noorwegen punten zou morsen tegen het al uitgeschakelde Zwitserland. Met twee Ajacieden in de basis, Kelly Zeeman en Desiree van Lunteren, kende Oranje een droomstart op Het Kasteel in Rotterdam. Een voorzet van Manon Melis werd na vijf minuten binnen gelopen door Vivianne Miedema, die daarmee de score opende: 1-0.

Vervolgens ging het spel op en neer, zonder dat er echt grote kansen waren. Namens Oranje had Shanice van der Sanden twee mogelijkheden, maar de eerste keer raakte ze de bal verkeerd en vervolgens kon ze niet genoeg kracht achter haar voet zetten om de keepster te passeren. De 1-0 voorsprong leek de rust te halen, totdat Ajacied Kelly Zeeman tien seconden voor het rustsignaal enorm in de fout ging en de bal pardoes in de voeten van Olivia Schough schoof, die dit afstrafte: 1-1.

Die gelijkmaker kwam hard aan, want in de tweede helft had Oranje het in het begin nog lastig om de voorsprong weer in handen te nemen. Hier mocht het keepster Sari van Veenendaal voor danken dat het gelijk bleef in Rotterdam. Met onder andere invalster Tessel Middag in het veld voor de laatste minuten en een aanvalsoffensief was Oranje heel dicht bij de voorsprong. Een voorzet van Sherida Spitse op de lat en een enorme mogelijkheid voor Vivianne Miedema dat over het doel ging; de 2-1 zat er niet meer in.

Zweden gaat door het gelijke spel als winnaar van het kwalificatietoernooi naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Oranje is als tweede geëindigd omdat Zwitserland verrassend met 2-1 van Noorwegen won. De Nederlandse vrouwen hebben een ticket voor Rio echter op één doelpunt misgelopen.