Geen punten voor Ajax na bezoek aan AZSV

Vorige week pakte Ajax tegen Flevo Boys een mager puntje, maar met de instelling zat het wel goed. Op een koud sportpark Villekamp in Aalten moest Ajax dat gaan omzetten in punten.

De Amsterdammers hadden een bewogen trainingsweek achter de rug. Jip Bartels, Dico Koppers, Ruben Zandwijken, Stany Dankerlui en Serghino Sanches waren afwezig wegens een opgelopen trainingsachterstand, door onder andere griep en kleine pijntjes. En alsof dat nog niet genoeg was, stond de ploeg van Sander Middelbek al na zes minuten 1-0 achter.

Een lange bal van achteruit dwars door het hart van de defensie bereikte spits Rik van der Eerden, die vervolgens derde doelman Axel Weitz kansloos liet. Ajax had het moeilijk met het fanatieke druk zette van de thuisclub. De Amsterdammers kregen geen grip op het spel en mochten van geluk spreken nadat Axel Weitz in de 16e minuut de bal niet klemvast kreeg dat Tom te Veluwe niet koelbloedig genoeg was om de 2-0 binnen te schieten. Het gretige AZSV wist prima de vrije man te vinden en met veel variatie in hun spel kon en grotere achterstand in deze fase misschien dan ook niet uitblijven. Zo ook in de 21e minuut toen Axel Weitz uitstekend naar de hoek ging op het schot van Nick van Breugel. Het goedwillende Ajax gaf niet op en knokte zichzelf na 25 minuten stormachtig voetbal terug in de wedstrijd. Pas in de 35e minuut leverde dit een grote kans op voor Tristan Buis, die na een prima voorzet van Guilliano With en prima kopbal losliet op doelman te Kolske. De thuisclub werd steeds meer vast gezet op eigen helft en Ajax ging steeds vlotter en dreigender voetballen het gaf de Ajax burger voldoende moed om erin te blijven geloven dat Ajax dit nog kon goedmaken.

Na rust kwam Carlos Opoku in de ploeg voor Keina Yamaguchi. Al snel kreeg Ajax een eerste kans, een pegel van Rydell Poepon spatte uiteen op de lat. Ajax was dominant en ook de veld bezetting zag er prima uit. Het was dus niet verwonderlijk dat in de 54e minuut ditmaal op aangeven van Tristan Buis opnieuw Poepon een unieke kans kreeg op de 1-1. Maar doelman Jasper te Kolske wist de bal ternauwernood uit de beneden hoek te tikken. Pas na 67 minuten spelen zagen we de thuisclub weer dreigend voor Weitz verschijnen. Het was Siep Rompelaar die net over schoot. AZSV zat al in een tijdje in de rol van het loeren op de snelle omschakelingen en had met spits Van der Eerden daar en prima aanspeelpunt voor in het team.

De wedstrijd kantelde enigszins toen Guilliano With zijn tweede gele kaart kreeg en Ajax met tien man verder moesten. In het laatste kwartier kon het dus alle kanten op. Van der Eerden kon bijna profiteren toen Weitz mistastte. Aan de andere kant moest Ajax risico’s gaan nemen. Opoku werd naar voren gestuurd en kreeg ondersteuning van invaller Atilla Yildirim. Diep in blessuretijd kreeg Ajax nog een enorme kans op de gelijkmaker. Opoku ging over de knie bij zijn tegenstander en dat leverde een strafschop op. Poepon moest dit klusje klaren, maar de routinier was niet koelbloedig genoeg. Doelman Rik te Kolske redde en werd de held van Aalten.

Zuur was een milde uitdrukking voor andermaal een teleurstellende uitslag, zo sprak Middelbeek na afloop. Uiteraard was hij niet tevreden met de nul punten, maar wel over de inzet en instelling van zijn team.

Desondanks blijft de stand op de ranglijst teleurstellend. Ajax bezet de elfde plaats en wist in 17 duels pas 4 keer te winnen dit seizoen. Komende week speelt Ajax thuis tegen het DHSC van oud-Ajacieden Lars Middelwijk en Berry van ’t Land. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers