Gemeente legt bom onder topklassers

Het bedrijven van topvoetbal in Amsterdam is een loodzware klus tegenwoordig. De twee hoogst spelende clubs AFC en Chabab krijgen in plaats van medewerking van de gemeente, gewoon een bom onder hun bestaan gelegd. Eerder was al bekend dat sportpark Riekerhaven opgeheven zal worden en voor Chabab volgend jaar niet topklasse waardig is. Gisteren heeft de gemeente ook de bom onder AFC gelegd door in Het Parool te zeggen dat het huurcontract per september 2014 opgezegd zal worden. In plaats van trots te zijn op onze topclubs, lijkt de gemeente Amsterdam zich niet te bekommeren om het voetbal in Amsterdam en alleen een financieel belang te hebben.

AFC is al 17 jaar in gesprek met de gemeente Amsterdam over de toekomst van de club. Talloze plannen en bergen papierwerk zijn al voorbij gegaan, maar tot een gedegen oplossing is het nooit gekomen. Het Amsterdamsche Voetbal vind het tijd om wat dieper op de zaak in te gaan en al snel raken we verzeild in een onbegrijpelijke brei van bureaucratie en financiële belangen.

Het is geen geheim welke rol AFC vervuld in het Amsterdamse voetbal. Sommigen vinden de club arrogant, feit blijft wel dat het de enige club is die structureel in de topklasse verblijft. Zelfs een kampioenschap viel de club ter deel. Chabab is de eerste club die er volgend jaar bij aansluit, waarna Ajax naar alle verwachting ook volgt. Maar hoe gek is het dat juist de topklasse clubs in problemen zitten met hun accommodatie. AFC heeft meerdere malen aangegeven dat een verhuizing of een herindeling van het sportpark aan de Boelelaan bespreekbaar is. De gemeente leek daar ook in goed gesprek aan mee te willen werken. Verhuizing naar Het Amsterdamse Bos, Amstelpark en ’t Loopveld, het is allemaal de revue gepasseerd de laatste jaren.  Maar net als AFC dacht dat er schot in de zaak zat, werd alles weer afgeblazen. Nu, na 17 jaar hakt de gemeente Amsterdam ineens eenzijdig de knoop door en heeft het besloten dat het huurcontract opgezegd wordt per september 2014.

AFC vice-voorzitter Ad Westerhof laat in een eerste reactie weten dat hij met verbazing alles heeft vernomen.
Westerhof:’Ik dacht dat we nog in gesprek waren.’
Hij zegt ons toe morgen een uitgebreide reactie te geven. Voorzitter Machiel van der Woude is net zo verbaasd, maar verblijft momenteel op zijn vakantieverblijf in Frankrijk en zegt te reageren wanneer hij terug in Nederland is.

De grote vraag blijft waar de gemeente Amsterdam naar toe wil met de topklassers. De wethouder sport, Bart van der Burg blijft zich op de achtergrond houden, waar het topvoetbal toch echt in zijn portefeuille zit. Van enige trots op de topklassers bij hem lijkt geen sprake. Het Amsterdamsche Voetbal heeft bij de persvoorlichter van de gemeente om een reactie gevraagd, maar verder dan een officiële brief reikte de reactie niet. Uit de brief blijkt wel dat de gemeente een financieel belang heeft in de ontwikkeling van de Zuidas, maar het sportieve gedeelte blijft onderbelicht. Terwijl de stad toch koketteert met de Olympische gedachte van 2028. Dat jaar is ver weg, misschien moet er eens gekeken worden naar het hier en nu.  Twee topklasse clubs worden geconfronteerd met onzekerheid in hun bestaan. Dat is realiteit en doet zich hier en nu voor in onze stad, Amsterdam.

Morgen zullen we inhoudelijk ingaan op het voortbestaan van AFC, met een reactie van Ad Westerhof. Het is duidelijk dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd. De gemeente heeft het lont nu definitief aangestoken. Het is wachten op de ontploffing

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)