Gijs Niehe: From USA to AFC

Voor velen is het een droom, maar tegelijkertijd ook een ver-van-mijn-bed-show. In Amerika vertrekken veel jongeren, wanneer zij High School hebben afgerond, naar een College of een University. De beelden met de rode bekertjes zijn inmiddels behoorlijk herkenbaar geworden, dankzij de vele films uit Hollywood. Voor Gijs Niehe werd die droom werkelijkheid, toen hij besloot zijn studie in de Verenigde Staten te gaan volgen. Het Amsterdamsche Voetbal sprak met Niehe over zijn tijd als voetballer en student in de USA en zijn keuze voor zaterdag Tweedeklasser AFC.

De keuze om de combinatie studie en voetbal aan de andere kant van de wereld te doen, was niet gepland. Niehe: “Dat is eigenlijk heel toevallig gebeurd. Ik wist niet wat ik wilde doen na mijn middelbare school en op een avond achterin de tuin zei mijn oom: ‘Wist je dat je in Amerika je opleiding kan combineren met je sport?’ Eigenlijk was ik meteen enthousiast en ben wat research gaan doen.” De middenvelder ging aan de slag, maar stuitte op een ingewikkeld proces. “Een kantoor in Nederland, UStudy, en met name Marina Meijer heeft mij daar enorm bij geholpen. Nadat alles geregeld was met de testen die ik moest en ik het Gymnasium had afgerond, kon ik het vliegtuig richting San Francisco pakken. Zodoende ben ik op de University of San Francisco beland.”

Gijs Niehe University of San Francisco
Gijs Niehe in actie voor de University of San Francisco Dons

Niehe vertelt vol enthousiasme verder. “Ik heb het zelf als zeer positief ervaren en zou het iedereen aanraden. Ik maakte gelijk een hoop vrienden en had een geweldig eerste jaar. Ik ben toen terug naar Nederland gegaan, maar ik miste mijn leven op USF (University of San Francisco). Na een half jaar heb ik daar mijn studie opgepakt en uiteindelijk afgerond.” Naast het studentenleven was Niehe ook dagelijks op het voetbalveld te vinden. Hij kwam erachter dat voetbal niet helemaal hetzelfde was als in Nederland. Niehe: “Het is wel een enorm verschil met het spelletje voetbal dat wij hier gewend zijn. Er is ongelofelijk weinig tijd aan de bal, de bal is meer in de lucht dan op de grond en het fysieke gedeelte speelt een enorme rol. Daarnaast zijn er zelfs wat andere regels. Als de stand na negentig minuten gelijk is, wordt er verlengd met het Golden Goal principe, zelfs in de competitie. Verder is doorwisselen ook normaal, terwijl dat hier niet mogelijk zou zijn. In Amerika is het resultaat heilig en de manier waarop maakt dan totaal niet uit. Al met al word je wel behandeld als een professional en is alles aanwezig om je als voetballer en als mens te ontwikkelen.”

Deze zomer keerde Niehe definitief terug naar Nederland. “Ik ben nu terug, omdat ik mijn bachelor diploma behaald heb in Amerika. Vervolgens stond ik voor de keuze om daar full-time te gaan werken en daarna daar mijn master opleiding te doen of terug te keren naar Nederland en hier verder te studeren. Ik heb uiteindelijk gekozen om terug te keren naar Nederland en mijn opleiding hier te vervolgen.” Dat betekende wel dat hij op zoek moest naar een nieuwe club. “Ik wilde uiteraard door voetballen en ik al wist dat ik in Amsterdam zou gaan wonen. Ik heb toen navraag gedaan bij een aantal clubs, maar wilde het liefst op zaterdag spelen. Ik zocht een vereniging op goed niveau en een leuke sfeer, vandaar dat AFC zaterdag eruit is gekomen.”

AFC zaterdag kende een sterke tweede seizoenshelft vorig jaar, maar verloor drie van haar sterkhouders. Tim Wulffraat en Daan Sutorius sloten aan bij de zondagselectie en Floris Dokkum vertrok naar WVHEDW. Toch ziet Niehe genoeg perspectief voor het komende jaar. “We zijn net begonnen met de voorbereiding en ik weet het niveau van de tegenstanders nog niet echt, maar mijn eerste indrukken van het team zijn zeer goed. De speelstijl is oer-Nederlands: veel beweging zonder bal, spelen op balbezit, opbouw van achteruit en nauwelijks lange ballen. Deze stijl ligt mij persoonlijk veel beter dan de Amerikaanse. Vanwege een groot aantal nieuwe jongens is het nog wel een beetje wennen aan elkaar. Toch denk ik dat een play-off plaats voor promotie haalbaar moet zijn met deze brede selectie.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)