Martinus behoudt grotendeels zijn succesvolle selectie, met gerichte versterkingen (eigen foto)

Groot feest bij Sporting Martinus na historische promotie

Met een klinkende 5-1 overwinning op SVA Assendelft promoveert Sporting Martinus naar de Eerste klasse. Een historisch moment voor de Amstelveense club. En dus was het feest van de bus tot aan de kantine, tot op het complex van stadgenoot en eeuwige rivaal RODA’23. Het Amsterdamsche Voetbal kreeg een inkijkje. ,,We hopen ook komend seizoen op goede en normale tegenstanders waar we ook leuk ontvangen worden.’’

Martinus trof dan wel in SVA een op papier ‘mindere’ tegenstander, waarin iedereen die een geelrood hart heeft het vertrouwen had dat het goed zou moeten komen, het moest nog wel ‘even’ gebeuren. Gastheer voetbalclub Hillegom had het werkelijk tot in de puntjes perfect geregeld voor de belangrijke finale, waardoor de oranje getinte voetbal-dag een geelrood voetbalfeest werd. Promoveren naar de Eerste klasse was het ultieme doel en dat Martinus-plaatje werd volgens plan volledig ingekleurd en voltooid. De trotse Martinus voorzitter Rick van Bruggen vierde het partijtje mee, maar met mate: ,,Ik heb maandag nog een pittige dag voor de boeg, ik heb relatief gezien rustig aan gedaan”.

Fundament

De clubpreses is een Martiaan in hart en nieren. Hij blikte in vogelvlucht terug en zag veel ontwikkeling in de afgelopen vijftien jaar. Van Bruggen: ,,Het fundament bij Martinus is heel goed. Het begint bij de jeugd. Daar is heel lang aan gewerkt. We hebben talentvolle spelers die kunnen en mogen aansluiten bij het eerste. Nathan Dahele is een recent voorbeeld, maar zo zijn er meer geweest. Dahele debuteerde op zeventienjarige leeftijd in het eerste elftal. Helaas gaat hij ons deze zomer verlaten voor een avontuur bij onze enige ‘concurrent’ in de buurt: AFC. Dat is een stap die wij hem gunnen. Hij speelt hier vanaf zijn vierde jaar, een jongen van de club. Nathan is altijd weer welkom om bij ons aan te sluiten.”

Martinus - Dahele
De jonge verdediger Nathan Dahele

Jeugdopleiding

Behalve Dahele waren er meer nieuwe gezichten te bewonderen in de selectie van Martinus dit seizoen. Na vijf jaar Tom Verhoek streek trainer-coach Michael Crombeen als hoofdcoach neer op Sportpark Overburg. Het vertrek van enkele spelers werd opgevangen vanuit de jeugdopleiding én externe aanwas ,,We zijn als vereniging heel kritisch naar spelers van ‘buiten’, weet de voorzitter. ,,Ze moeten passen bij de club en meerwaarde hebben. Met Michael Mol, Sam Honsdrecht, Sharique Hovenkamp en Chivu Gathier zijn we goed geslaagd. Tiago dos Santos en Bo de Bruijn vertrokken na vorig seizoen, maar komen weer terug bij Martinus.”

Sporting Martinus-crombeen
Trainer-coach Michael Crombeen (Foto: Jos Spitteler)

Ontlading

Na een goed seizoen werd de ultieme prijs gepakt. Is Martinus klaar voor de Eerste klasse? Van Bruggen: ,,De spelers en trainersstaf hebben het goed gedaan. Het werd zondagmiddag tegen SVA een fantastische dag. We hebben met trainer-coach Crombeen al geanticipeerd op een mogelijke promotie (hij heeft UEFA-A, red.) Alles bij elkaar is het plaatje nu al compleet. Ik verwacht dat we met deze selectie en staf prima mee kunnen doen in de Eerste klasse. Naast De Bruin en Dos Santos komt verdediger Dean van Zwieten van WV-HEDW erbij. Bekend was al dat Christoph Kleiren stopt. Ik denk dat we wederom een ongelooflijk leuke groep krijgen. We hebben dit seizoen lang meegedaan om het kampioenschap, maar eigenlijk was dit scenario nóg mooier. Het voelt zo goed, die ontlading is zó fantastisch. Met al de supporters die erbij waren en meevierden in Hillegom. Kiyani Zeggen zat ook in de supporters bus. Hij heeft bij ons gekeept en speelt nu bij AZ O18, heeft een contract afgedwongen tot 2026. Dát is ook Martinus, die verbondenheid. Ik ben echt super trots op iedereen.”

Uitdagingen

Toch staat de vereniging ook voor een aantal uitdagingen. Van Bruggen: ,,We zoeken nog naar een nieuwe trainer-coach voor Martinus 2, ook assistent bij Martinus 1, omdat Ronald Renzema fulltime verenigingsmanager wordt. Met een club van 1.500 leden is dat veel werk. Oscar Spooren heeft te kennen gegeven te willen stoppen. Dat is een flinke aderlating, omdat het ongelooflijk is wat hij allemaal doet. Je hebt vrijwilligers in de vereniging die het zó goed doen, met zoveel verantwoordelijkheid gevoel, dat je bijna niet meer kunt spreken over een vrijwilliger. Wie weet heeft de dag en het feest van gisteren Oscar op andere gedachten gebracht? We hebben gelukkig heel veel vrijwilligers bij Martinus die dag in dag uit, elke week, elke maand klaarstaan. Zodat iedereen kan voetballen. Je moet dit als vereniging goed regelen, dan lukt het om vol te houden. Dát is het fundament. Met ons nieuwe clubgebouw en de (voetbal)visie die er ligt kunnen we stappen blijven zetten naar misschien wel een nog hoger niveau in de toekomst.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)