Hans Zwaal (Taba): “Een stap terug om er straks twee vooruit te doen”

De zondagselectie van Taba degradeerde afgelopen seizoen onder leiding van Rudy Driel uit de vierde klasse door in de nacompetitie na verlenging te verliezen van TOG. Dit seizoen is de ploeg onder leiding van een nieuwe trainer, Hans Zwaal, koploper. “Dat weten we nog niet helemaal zeker. De wedstrijd tegen Muiden hebben we al doorberekend, maar die is niet uitgespeeld. Het is dus nog niet zeker wat de KNVB hiermee gaat doen.”

De wedstrijd tegen Muiden werd bij een 16-1 stand gestaakt. “Het was een rare situatie omdat we bij een stand van 16-1 een penalty kregen. Omdat iedereen al had gescoord, schreeuwde het publiek dat onze keeper de penalty mocht nemen. Het leek ons ook wel leuk om het een doelpunt te gunnen, maar de keeper van de tegenpartij beschouwde dit vermoedelijk als vernedering en liep het veld af. Vervolgens hebben we de penalty als gebaar expres naast geschoten, maar omdat de scheidsrechter nog niet had gefloten moest hij overnieuw worden genomen. De keeper die inmiddels was teruggekeerd in de goal ging vervolgens helemaal in de linkerhoek staan. Dat mocht ook niet van de scheidsrechter en uiteindelijk heeft hij het duel toen maar helemaal gestaakt. Ik ga er van uit dat we de punten gewoon krijgen maar de KNVB doet hier volgende week pas uitspraak over.”

Voor Zwaal is het zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij de club. Wel trainde hij in het verleden al diverse jeugdelftallen. “Ik geniet er enorm van. Alles is momenteel in balans bij de club. Taba is van oorsprong een club met veel gezelligheid en relatief weinig voetbal. Ongeveer tien jaar geleden is besloten om juist de voetbalkant meer aandacht te geven en daar plukken wij nu de vruchten van.”

Hoewel veel jeugdelftallen van Taba goed presteren was de doorstroming naar de eerste elftallen gering. Maar inmiddels vindt er een omslag plaats bij de club en is de selectie gevuld met veel spelers uit de eigen jeugd en is het de bedoeling dat ook de eerste elftallen op een hoog niveau kunnen presteren met de focus op zondag. “Naast een nieuwe hoofdtrainer hebben we nu ook een goede trainer voor het tweede elftal en een goede keeperstrainer. We hebben veel goede jeugdspelers die in het verleden vaak voor een andere club kozen omdat ze daar beter begeleid werden en op een hoger niveau konden spelen. Inmiddels hebben we een gretige ploeg met heel veel eigen jeugd. We zijn een verstandig team dat bereid is om zich ondergeschikt te maken voor het grote geheel.”

Doordat Taba afgelopen seizoen in de nacompetitie degradeerde moet Zwaal zijn team vanaf de vijfde klasse weer omhoog zien te brengen. “Degraderen was jammer maar ook wel het verhaal van het seizoen. Het net-niet verhaal heb ik het dan over. Ballen op de paal, ballen op de lat en dan net niet de punten pakken zeg maar. Ook tegen TOG stonden we lang met 1-0 voor maar gaven we in blessuretijd nog de gelijkmaker weg. Nu spelen we weer in de vijfde klasse maar vaak is een stap terug er straks twee vooruit doen.”

Taba staat nu op de eerste plaats in de competitie en het is de bedoeling dat ze daar aan het einde van de rit ook nog staan. “Promotie moet wel lukken als we deze lijn doortrekken en ik denk ook dat we met dit elftal in staat moeten zijn om op termijn in de vierde klasse bovenin mee te draaien. Bovendien zit er naast deze groep ook veel talent in de jeugd en ook het tweede elftal boekt inmiddels goede resultaten. Maar waar het plafond voor Taba uiteindelijk zit durf ik niet te zeggen.”

Verslag: Jurgen Boegborn

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)