Hemelbestormers DVVA winnen heroïsch duel van Buitenpost

DVVA heeft woensdagavond in Amsterdam de eerste nacompetitiewedstrijd (tweede ronde) met 3-2 gewonnen van Buitenpost. De ploeg van Wilfred den Breejen kwam vroeg op achterstand door een kopbal van Edwin Schaafsma, vijftien minuten voor tijd werd Jelle Spanninga de matchwinnaar door de 3-2 binnen te koppen. Dat betekent dat DVVA met één been in de Vierde divisie staat.

Het duel ging, vanaf het moment dat arbiter Brinkman floot voor de eerste balomwenteling, direct los. Een gevaarlijke indraaiende voorzet werd afgewerkt bij de eerste paal door Buitenpost-speler Edwin Schaafsma. De centrale middenvelder kopte de vrije trap van centrale verdediger Noureddine Boutzamar binnen: 0-1. Van de schrik bekomen na de vroege tegenvaller, herpakte de thuisploeg zich al snel via Ties Bos. Zijn inzet ging er (nog) niet in.

Onverbiddelijk

Beide ploegen probeerden van afstand de doelmannen te verschalken. Waar DVVA vooral probeerde via positiespel tot kansen te komen, was het Buitenpost dat met fysiek spel en lange halen bij Lode van Hattum wilde komen. Het spel was op de wagen. Na een half uur spelen ontstond een onoverzichtelijke situatie voor het doel van Buitenpost, de neutrale assistent was onverbiddelijk in zijn oordeel: de bal, inzet Ties Bos, werd niet voor of op de lijn weggehaald door Ron janzen, maar was er overheen. 1-1. Direct wilde DVVA profiteren van het rouw-moment van de tegenstander, dat al vroeg was begonnen met temporiseren na de voorsprong. Een knappe actie van Jelle Spanninga werd ruw afgestopt op de rand van zestien. Geel voor Buitenpost-verdediger Noureddine; de vrije trap van Wiecher van Helbergen werd ternauwernood gered door Buitenpost doelman Kevin van der Meulen.

Paal

Waar de wedstrijd meer in balans leek, zette Buitenpost ineens voor rust aan. Eerst was er een kegel van Willem de Boer. De Buitenpost-middenvelder raakte de paal, buiten bereik van Van Hattum. DVVA kwam daar goed weg, maar bleek uitstel. Net voor rust wist rechterspits Rik Weening Buitenpost op 1-2 te brengen. Opnieuw was Noureddine een bepalende factor in het spel van de Friezen. Met een 1-2 achterstand zochten de Geel-Zwarte Leeuwen de kleedkamers op. Den Breejen: ,,Daar is wel over gesproken in de rust; de organisatie bij de 1-2 was volledig weg. Niet slim van ons, dat we tegen een fysieke ploeg in onder-tal staan te verdedigen, nota bene in de eigen zestien.”

Geprikkeld

Eerder geprikkeld dan verlamd, zocht DVVA direct weer de aanval na rust. ,,We hielden wel de koelheid in ons hoofd”, zag Den Breejen. Door een werkelijk schitterend doelpunt van Guido de Graaf, met zijn linkervoet de bal vol in de kruising, achter Van der Meulen, stond DVVA snel weer naast de vierde divisionist: 2-2. Buitenpost-middenvelder David Albert Villata schoot daarna van twintig meter op Van Hattum, maar dat kon niemand écht verontrusten op Sportpark Drieburg.

Hoogtepunt

Het was de jongste Spanninga die de wedstrijd besliste. ,,In twee jaar trainerschap bij DVVA was dit mijn hoogtepunt”, glunderde Den Breejen. ,,We speelden ze echt helemaal scheel op eigen helft. Voor ons was dat wereldtop, die aanval. Op onze manier, op ons veld. Het ultieme eindproduct. Ik vond het ongekend. Iedereen was laaiend enthousiast. Wat een publiek ook. Zoveel DVVA mensen, zo druk en zo’n ontlading: 3-2.

Lange reis

Voor de voetbalgekke trainer en zijn team was het nog niet over, het werden lange minuten. Buitenpost speelde het knetterhard. Het lukte de thuisploeg er in de wedstrijd voetballend doorheen te komen, maar moest in de laatste fase achteruit om de voorsprong te behouden. De 750 toeschouwers zagen een spannende slotfase, waar het billenknijpen werd voor de Amsterdammers. Den Breejen: ,,We hebben ons professioneel voorbereid. We spraken over eten en drinken, want nacompetitie is heel vaak kramp. De spelers waren er mee bezig, ik ook. Ik ben afgelopen weekend twee uur heen en twee uur terug gereden om de wedstrijd van Buitenpost (ook dik twee uur) te bekijken. Daarna tot in detail uitgewerkt en maandag voor de training is alles besproken en doorgelicht met de groep. Misschien was dat net het beetje extra wat we nodig hadden. Er waren wat dingen anders in de wedstrijd, maar ook herkenbaar.” Met een heuse pitchinvasion na het laatste fluitsignaal werd de overwinning groots gevierd.

DVVA treed zaterdag 8 juni in de finale – voor een plek in de Vierde divisie – aan tegen Flevo Boys, op het veld van Sparta Nijkerk in Nijkerk. Saillant detail is dat DVVA-trainer Den Breejen is opgegroeid in Emmeloord als voetballer. ,,Ik speelde bij Flevo Boys van de F-jes tot de A-jeugd. Mijn hele familie is nog steeds actief, Mijn ouders in de kantine, bij de klusgroep, mijn zus speelt nog en andere familie loopt daar ook rond. Dit zal een heel bijzonder duel voor mij worden.”

Foto’s: Hans Zwamborn

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)