Home / Algemeen / Het Andere Oranje: voetballen met leerachterstand

Het Andere Oranje: voetballen met leerachterstand

Waar het Nederlands Elftal al jaren niet in is geslaagd, lukt dat bij de vertegenwoordiging in het ID-voetbal wel. Een speciale tak voor spelers met een IQ lager dan 75. ‘Het Andere Oranje’ is al vier keer Europees kampioen en twee maal vicewereldkampioen geworden. Maar voordat ze deze zomer in Brazilië op jacht kunnen naar de wereldtitel, moet er eerst geld beschikbaar zijn.

Het Nederlands ID Elftal is een speciale selectie voor spelers met een IQ lager dan 75. Eén keer per maand komt de ploeg van bondscoach Charles Loots bij elkaar om te trainen en oefenen tegen een amateurvereniging. Zelf bestaat de selectie uit voetballers van eerste- of tweedeklassers door heel Nederland. Uit de omgeving Amsterdam spelen Dino Cornet (Zeeburgia) en Michel Lion (CTO ’70) in ‘Het Andere Oranje’. Woensdag oefenden zij tegen sv Ouderkerk onder-23.

‘Het Andere Oranje’ is in Nederland nog redelijk onbekend, maar ze proberen het via de politiek onder de aandacht te brengen. SP-fractievoorzitter Emile Roemer was al meteen enthousiast. “Als voetballer droom je ervan om op hoog niveau actief te zijn. Zij krijgen nu de kans op hun eigen niveau en die pakken ze. Ik vind het initiatief helemaal geweldig. Het is een perfect voorbeeld dat je met de drive en je plezier de top kan bereiken, en dat is zeker voor deze doelgroep belangrijk.” Daarnaast gaf Roemer aan ‘Het Andere Oranje’ te steunen en zich aan te sluiten als ambassadeur.

Vanuit de organisatie zelf wordt dit toegejuicht. “Door het voetbal krijgen deze spelers een boost”, vertelt voorzitter Henny Rückert. “Ze zijn niet gehandicapt, ze hebben alleen een leerachterstand. Dankzij ons krijgen ze een kans om zich aan te passen in de maatschappij. Iedereen hoort zijn eigen kans te krijgen. De buitenwereld moet alleen wel weten dat er ook een elftal speciaal voor voetballers met een leerachterstand is. Dat proberen we steeds meer te bereiken en de politiek helpt daarbij.”

Als tweevoudig vicewereldkampioen is Het Andere Oranje ook voor het Wereldkampioenschap in Brazilië gekwalificeerd, maar die deelname is nog onzeker. Er is geen geld beschikbaar om in augustus naar Zuid-Amerika af te reizen. Door het ID-elftal in de politiek en media onder de aandacht te brengen, hopen zij op voldoende steun richting Brazilië. “Zonder geld is er geen WK en dat zou heel jammer zijn voor deze jongens”, laat Henny Rückert weten.

De oefenwedstrijd die ‘Het Andere Oranje’ bij sv Ouderkerk speelde, geldt als voorbereiding op het Wereldkampioenschap ID-voetbal in Brazilië deze zomer. In Ouderkerk werd echter met 6-0 verloren van de Onder 23-selectie. Doelpunten van Tristan Oldenburg, Jerom Meester, Mitchel Melissen en een hattrick van Floris van der Linden zorgden voor de grote score. Toch heeft ‘Het Andere Oranje’ er vertrouwen in om in Brazilië voor de wereldtitel te gaan. Dat kan echter alleen wanneer er voldoende geld beschikbaar is.

Verslag Joachim van der Marck
Foto: sv Ouderkerk

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)