Home / Algemeen / Het Talent: Nils Spooren (Sporting Martinus)

Het Talent: Nils Spooren (Sporting Martinus)

Amsterdam zit vol met talent. Zelfs vanuit de amateurwereld wordt het profvoetbal gehaald: van Daryl van Mieghem tot Dennis Kaars en van Gyrano Kerk tot Leandro Resida. Elke week lichten wij een talent uit, eentje waarvan we in de komende jaren nog veel kunnen horen. In deel 16: Nils Spooren (19), die na de hele jeugd te hebben doorlopen is uitgegroeid tot vaste waarde bij derdeklasser Sporting Martinus.

Een foutje: je doelpunt onlangs tegen De Meer was niet je eerste goal in het eerste elftal, want als B-junior was je ook al eens trefzeker (2-1 tegen FC Aalsmeer in 2016, red.). Voelde deze wel anders?
“Toen voelde het nog niet echt, omdat ik slechts één wedstrijdje meespeelde. Het is nu toch je eerste jaar als senior. Op een gegeven moment ging het wel knagen, wanneer je als linksbuiten niet scoort. Ik heb ook nog niet echt hele grote kansen gehad. Ik ben meer voor de assists, daarvan heb ik er nu drie gegeven. Ik ben niet zo’n afmaker.”

Wat is het geheim van Martinus, waardoor er zoveel jongens uit de eigen jeugd in het eerste staan?
“Ik speel al vanaf mijn vierde bij Martinus, mijn hele voetballeven. De jeugd is de laatste jaren een paar tandjes vooruit gegaan met opgeleide trainers. Ik denk dat ook het clubgevoel heel erg heerst. Je ziet je de hele tijd bekende gezichten en dat is voor mij ook een motivatie om bij de club te blijven.”

Maakte dit voor jou de stap naar de derde klasse makkelijker, omdat je zoveel spelers al kende?
“Zij hebben jou ook al zien voetballen, dus ze weten een beetje wat je kan. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Iedereen wist nog wel dat doelpunt tegen FC Aalsmeer, maar aan het begin van het seizoen moest ik toch op iedereen ingespeeld raken. Mijn hele jeugd heb ik met een paar jongens gespeeld waarvan ik blind wist waar zij liepen. Nu was het weer even wennen. Inmiddels weet ik wel ieders kwaliteiten.”

Welke doelen heb je jezelf gesteld voor de tweede seizoenshelft?
“Op het trainingskamp in Valencia moesten we nieuwe doelstellingen bepalen. Meer goals en assist. De aantallen staan ergens op een papiertje; ik dacht vier assists erbij en drie goals. Met doelpunten stond ik toen nog op nul, dus ik moet er nog twee. En we willen voor promotie gaan. Als we de nacompetitie halen, is het seizoen geslaagd.”