Hoe is het met… Michel Pleune

Uit het oog maar niet uit het hart. In de rubriek ‘Hoe is het met…’ gaan we op zoek naar bekenden uit de Amsterdamsche voetbalwereld die uit het gezichtsveld zijn verdwenen. In deel 27: Michel Pleune (49), voormalig speler van DWS, DWV, IVV en volgend seizoen assistent-trainer bij zaterdag tweedeklasser FC Almere.

Zijn eerste stappen op een voetbalveld zette Pleune op het veld van Sloterdijk. Daar begon hij zo’n veertig jaar geleden met voetballen. “Eigenlijk wilde ik bij DWS voetballen, maar ik was te jong om de fietstocht te maken. Dat was nog in de tijd dat er vanaf Sloterdijk naar DWS niets stond, alleen een bos. Pas in de C-junioren ben ik bij DWS gaan voetballen. Daar kwam ik in de spits te staan in een team met Pieter van Zwieten, Bas Huisman, Edward McDonald en André Pijlman.” Bij de Amsterdammers maakte hij de invoering van de landelijke A-jeugd mee. “Speelden we opeens in stadions tegen de hoogste jeugdelftallen van profclubs. Helaas degradeerden we, maar het was mooi om mee te maken. In die tijd werd ik ook gescout door AZ. Mijn ouders hadden geen auto, dus moest ik voor iedere training en wedstrijd kijken of ik met iemand kon meerijden. Dat werd niks.”

In totaal speelde hij zes seizoen in het eerste elftal en leerde hij de wetten van het seniorenvoetbal kennen. Als jonge jongen speelde hij met Rob Stenacker, Co Pot en Ton Vega. “Mannen van de oude stempel”, zegt Pleune. “Als je die op de training door hun benen speelde, wist je dat je daarna je enkel of knie kon gaan zoeken.”

Na zes jaar DWS besloot hij dat het tijd was voor iets anders. Trainer Rien Hillebrand van DWV wilde hem graag hebben en dus stapte hij over naar de club uit Noord. “Het eerste jaar was moeizaam, pas in het tweede jaar met Frans Schuitemaker als trainer ging het beter. Dat André Sitek, Ed Kuijper en Jan de Haze erbij kwamen, maakte het ook wel makkelijker. Helaas wonnen we in die vijf jaar geen prijs.” Dat DWV er straks niet meer is – DVC Buiksloot gaat volgend seizoen verder onder de naam De Volewijckers – doet hem wel wat. “Dat veld in die kuil, kort gras, het was de club van Noord. Dat die naam uit het amateurvoetbal weggaat is zonde. Als ik nu in de Noord/Zuidlijn zit en langs het oude veld rijd dan mis ik het wel.”

Na vijf jaar DWV volgde Pleune trainer Schuitemaker naar VV Nijenrodes (inmiddels FC Breukelen). Ook daar speelde hij vijf seizoenen, als centrale verdediger, “iets dat mij goed afging”. Op 34-jarige leeftijd vertrok hij uit Breukelen om in zijn woonplaats Landsmeer te gaan voetballen. “De A2 was nog niet zevenbaans, dus ik had heel wat files gezien. En Frans, die zijn trainerscarrière bij IVV begonnen is, had een balletje opgegooid bij IVV. Ik woonde er wel, maar bij de voetbalclub was ik nog nooit geweest. Toch besloot ik de overstap te maken.”

Uiteindelijk pakte hij daar eindelijk een prijs. In zijn eerste seizoen werd IVV direct kampioen van de vierde klasse. “Daarna draaiden we ook paar jaar goed mee in de derde klasse, maar we werden steeds ouder en dat brak ons op en we degradeerden weer. In mijn laatste jaar onder trainer Adri Looijen speelden we een oefenwedstrijd tegen de A1 van Ajax. Het stond zwart van de mensen langs de lijn. We werden behoorlijk zoek getikt door spelers als Christian Eriksen, Ricardo van Rhijn en Tom Boere, maar het was zeker leuk om een keer tegen die gasten te spelen. Vooral bij Eriksen zag je al hoe goed hij was.”

Na zes jaar IVV, met hoogte- en dieptepunten, zette hij een punt achter zijn loopbaan. Hij werd meteen trainer en had de leiding over de B-junioren, A-junioren en het tweede elftal. Met zowel de B-junioren als het tweede werd hij kampioen. Onder Charles Loots werd Pleune assistent-trainer bij de Landsmeerders en het trainersduo promoveerde vorig jaar via de nacompetitie naar de derde klasse met IVV. Volgend jaar worden ze weer herenigd bij FC Almere. “Dat ik dit jaar dus even niks doe en op dinsdag- en donderdagavond thuis ben was voor het thuisfront wel even wennen”, zegt Pleune, die nog altijd goed contact heeft met Loots. “Ik heb 2,5 jaar samengewerkt met Charles en dat hebben we allebei als erg prettig ervaren.”

Tekst: Jesper Roele

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)