Home / Algemeen / Hoe organiseer je een succesvolle Algemene Ledenvergadering? 3 tips

Hoe organiseer je een succesvolle Algemene Ledenvergadering? 3 tips

De Algemene Ledenvergadering is een jaarlijks terugkerend evenement om leden van het voetbalteam te enthousiasmeren en te stimuleren om weer een jaar actief lid te zijn. Een succesvolle vergadering levert niet alleen veel voordelen op, het is ook nog eens voor elke vereniging verplicht om deze te organiseren. Als oprichter van een voetbalteam is dit misschien niet het eerste waar je aan denkt. Organiseren zit niet direct in je bloed. Misschien heb je zelfs geen enkel idee hoe je dit moet aanpakken of waren de eerdere vergaderingen niet veel soeps.

Gelukkig hebben we ook goed nieuws. Organiseren kun je leren! Met behulp van de volgende drie tips organiseer jij voortaan met gemak een succesvolle Algemene Ledenvergadering.

1.      Kies de juiste locatie

Allereerst is het belangrijk om de vergaderlocatie te bepalen. Bedenk goed hoeveel leden er sowieso aanwezig zullen zijn. Probeer in elk geval voor voldoende capaciteit te zorgen. Op die manier weet je zeker dat alles past en je niemand hoeft te weigeren bij de deur.

Wist je dat de vergaderlocatie voor een groot deel de stemming zet voor die dag? Als de locatie niet klopt, sta je dus eigenlijk al direct 1-0 achter. De Algemene Ledenvergadering wordt in principe slechts één keer per jaar gehouden. Je mag dus ook best wel een beetje uitpakken. Dit is ook van essentieel belang. Deze mensen moet je immers aan je blijven binden. Zonder hen is het onmogelijk om een succesvol voetbalteam te runnen.

Kies bij voorkeur voor een locatie die zo centraal mogelijk gelegen is in het land. Soms maakt de locatie van het voetbalteam zelf namelijk niks uit en zijn er leden van over het hele land aanwezig. Dan is het wel zo prettig als het voor iedereen ongeveer even ver reizen is. Een vergaderlocatie Amsterdam is dan een prima optie.

2.      Betrek de leden van de vereniging

Leden moeten echt het gevoel krijgen dat ze bij de bijeenkomst worden betrokken. Daarom is het belangrijk om de ALV ruim van tevoren bij iedereen te melden. Bijvoorbeeld door alvast een oproep in de mail of het clubblad te plaatsen. Vraag hierin tevens of leden alvast willen nadenken over mogelijke vraagstukken of ideeën waar zij mee rondlopen. Zo ontdek je wat er een beetje speelt binnen de club, vergroot je de betrokkenheid van je leden en weet je zeker dat je de topics aansnijdt die op dat moment van belang zijn.

3.      Schakel de hulp van lokale ondernemers

Schakel de hulp van lokale ondernemers in om een aantal ludieke acties op te zetten tijdens de Algemene Ledenvergadering. Denk bijvoorbeeld aan een mooie actie samen met de plaatselijke supermarkt. Dit biedt verschillende voordelen. Allereerst omdat je op deze manier de voetbalclub beter kunt promoten en tegelijkertijd meer plaatselijke leden kunt bereiken. Daarnaast ook omdat je het zo aantrekkelijker maakt voor leden om deel uit te maken van de vergadering. 

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)