HOMO ? Het boeit geen flikker!

De KNVB plaatste afgelopen dinsdag het onderstaande bericht op haar website. Daarmee wil de voetbalbond aandacht vragen voor homoseksualiteit in de voetbalsport. Aanstaande zaterdag zal de KNVB, met onder andere Louis van Gaal en Michael van Praag, voor het eerst meevaren tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Onderstaande tekst komt rechtstreeks van de KNVB website.

Homo of biseksueel zijn boeit geen flikker. Want laten we wel wezen: homo of hetero, het maakt niets uit. Voetbal is voor iedereen. En iedereen, ongeacht huidskleur, seksuele voorkeur, afkomst of religie, moet er dan ook aan deel kunnen nemen. En niet alleen deelnemen. Het moet ook mogelijk zijn om als speler of speelster uit te kunnen komen voor je seksuele voorkeur en er in alle openheid over te spreken – van amateursport tot Eredivisie.

In augustus 2012 presenteerde de KNVB het actieplan ‘Voetbal voor iedereen’. Een jaar na deze presentatie, in het eerste weekend van de competitie, neemt het voetbal op 3 augustus 2013 deel aan de Canal Parade van de Amsterdamse Gay Pride. Een absolute mijlpaal en een primeur; het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een boot vol (voormalig) voetballers en voetbalprominenten op dit wereldbekende evenement laten zien dat onze sport staat voor een open en veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn. Op de voetbalboot varen straks ongeveer 25 namen uit het profvoetbal mee. De eerste selectie namen is op 25 juli bekendgemaakt. Op de voetbalboot zijn aanwezig: Patrick Kluivert (79 interlands), Ronald de Boer (67 interlands), Martijn Reuser (1 interland), Aron Winter (84 interlands), Bryan Roy (32 interlands), Michael Mols (6 interlands), Pierre van Hooijdonk (46 interlands), Regi Blinker (3 interlands), Ruud Brood (trainer Roda JC), Regillio Vrede (trainer beloften Roda JC), Mark Jan Fledderus (aanvoerder Roda JC), Barbara Barend, Frits Barend, Jacques d’ Ancona (voormalig KNVB scheidsrechter) en Kevin Blom. Namens de KNVB varen bondsvoorzitter Michael van Praag, directeuren Bert van Oostveen en Anton Binnenmars en bondscoach Louis van Gaal mee. Meer namen worden binnenkort bekendgemaakt.

,,Homoacceptatie binnen het voetbal hoort eigenlijk helemaal geen onderwerp te zijn. Net als afkomst en religie dat ook niet zijn”, aldus Louis van Gaal, bondscoach van het Nederlands elftal.

Op 3 augustus op de hoogte blijven of mee praten? Dat kan op Twitter via #voetbalboot en #voetbalpride. De organisatie van de Amsterdam Gay Pride gebruikt op Twitter #AGP2013 en #gaypride.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)