Hoofddorp zaterdag: “Een soort vriendenteam, maar dan op hoger niveau”

Na de corona/winterstop van vorig seizoen hadden ze soms net voldoende man om een team te vormen. Als de spelers van Hoofddorp zaterdag om zich heen keken in het voorjaar van 2022, zagen ze vaak pas op dat moment wat voor een zware kluif het ging worden. “De selectie was te krap. We waren in het begin nog met voldoende mensen, maar we kwamen uiteindelijk pas echt tekort in de finale van de nacompetitie. De periodetitel haalden we dat seizoen als eerste binnen, daarna werd het steeds moeizamer. We werden uiteindelijk net geen derdeklasser. Dat was jammer, maar geen man overboord”, spreekt trainer/coach Victor Herrendorf van Hoofddorp.

“Hoofddorp is een unieke vereniging met een unieke situatie. De aandacht ligt bij het zondag 1 team, dat op hoog niveau speelt. Wij staan een beetje in hun luwte. Dat vinden wij niet erg. We dragen geen groot geheim, maar we beschikken allemaal over Hoofddorpse jongens met verbondenheid bij en in de vereniging. Ze zijn hier allemaal groot geworden. De meesten hebben op heel behoorlijk niveau gespeeld (ook in de Hoofddorp-jeugd), en die kunnen we om een boodschap sturen. De reden dat ze op de zaterdag zijn gaan spelen, is omdat iedereen ook andere interesses heeft. Dat heeft zijn charme, maar soms bracht het praktische problemen met zich mee. Wij trainen niet drie-vier keer per week. We houden het bij één training in de week, in de voorbereiding doen we wel twee keer per week, vaak is het een training en een extra oefenwedstrijd. We hebben wel een fitte selectie, omdat veel spelers aan andere sporten doen. Padel is populair in de selectie. Daardoor kiezen ze ook voor ons team, meer vrijheid en mogelijkheden om ook iets anders te kunnen doen.”

HERRENDORF: „HET IS EIGENLIJK EEN SOORT VRIENDENTEAM, MAAR DAN OP HOOG NIVEAU”

“De meeste jongens zijn tussen de 26-29 jaar oud. We hebben een ervaren ploeg, met voornamelijk Hoofddorpse jongens. Er zijn vóór dit seizoen wel afspraken gemaakt. Onze taak, die van Patrick van Harten en mij, is vooral om dit goed te managen. We hebben in tegenstelling tot vorig seizoen een bredere groep van in totaal 23 spelers. Dat betekent dat als iedereen fit is, wij een heel elftal teleur moet stellen en dat sommige jongens niet eens aan spelen komen. Het is niet altijd eenvoudig, maar gelukkig is de acceptatie groot. Het proces van gewenning duurt ook langer, we spelen nooit met een vaste opstelling. We doen alleen geen concessies aan de speelwijze. Wel hebben in elk geval iedere positie dubbel bezet, in de winterstop komt er zelfs nog een tweede doelman bij.”

Wie gaat er met de eer strijken?

“Het gaat er bij ons nu om dat we het volhouden, we staan weer bovenaan. Vorig jaar lukte het niet om met een smallere groep het seizoen goed uit te zingen. Ik denk wel dat het nu anders gaat worden. We hebben helaas geen back-up met een tweede selectie, dus dit is hoe het is. Tot nu toe hebben we alleen tegen Overbos een blooper begaan, zo’n wedstrijd zit er altijd tussen.”

“We richten ons op de inhoud, voor zover het gaat met één keer trainen in de week. We hebben ook een echte spits die er al zestien in heeft liggen, er zijn ook wat andere jongens vanuit de zondagselectie en vanaf VEW die nu in het team spelen. We zijn sterker geworden. We willen sowieso vooruit voetballen, maar doen dat in fases, dit vraagt namelijk conditioneel meer van de spelers. Uiteindelijk willen we kampioen worden. Kwalitatief zit het echt wel goed bij ons, ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de langste fase van het seizoen, die eraan komt, zich gaat ontwikkelen. Misschien komen we straks toch nog wel tot een punt dat iedereen in gaat zien dat een tweede training per week noodzakelijk is?”

Alles winnen; de eerste, tweede en derde helft

“De spelers zelf willen graag promoveren. Omdat ze ook zien dat een derde klasse weer wat beter voetbal brengt, al moet ik zeggen dat deze vierde klasse qua voetbal best prima is. Wat sowieso telt is dat deze vriendengroep bij elkaar blijft, alles gaat bij ons in overleg. Het is een heel hechte groep, ondanks dat we uitbreiding hebben in aantallen. De prestaties hopen we te overtreffen en de ambitie is om een concrete stap te maken.”

“Hoewel de focus op de zondag 1 ligt, was het afgelopen seizoen wel druk toen wij de nacompetitie speelden. Ik weet dat ze bij Hoofddorp de zaterdag 1 wel leuk vinden, maar meer ook niet. We volgen wel de ambitie en visie van de club, namelijk zoveel mogelijk Hoofddorpse jongens in het team. Dat is bij ons geen enkele uitdaging. Verder is de groep gewoon lekker gedreven; ze willen alles winnen! De eerste, de tweede en vooral de derde helft. We worden standaard uit de kantine geveegd op zaterdagmiddag. Ik weet niet of je ons kunt vergelijken met een standaard “vierde klasse team”, sluit Herrendorf af.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)