‘Houdini-act’ houdt DCG in tweede klasse

Het is DCG, via een ongelooflijk spectaculaire en miraculeuze wedstrijd, gelukt om in de zondag tweede klasse te blijven. Tegen VVZA werd het in de eerste wedstrijd op bezoek in Amersfoort 3-0 voor de thuisploeg. DCG leek zich in een onmogelijke positie te bevinden om lijfsbehoud nog veilig te kunnen stellen, maar won na verlenging met maar liefst 5-0 op eigen veld. “Het puzzeltje valt”, aldus een waanzinnig blije en trotse DCG-trainer Danny van der Moot. “Vooraf heb ik op het bord in de kleedkamer ‘5-0’ gezet en tegen de jongens gezegd ‘dit wordt het vandaag’. Ik ben een hele trotse trainer, want we hebben het gewoon gedaan.”

De thuisploeg begon niet helemaal scherp aan het duel en gaf in de openingsfase twee kansen weg, waaruit VVZA direct de hoop de grond in had kunnen boren. Deze werden echter gemist en na tien minuten spelen leek het elftal van DCG wakker geschud en vastberaden om in ieder geval de score te openen. De eerste echte poging eindigde op de lat. Shafin Madmar haalde uit, maar zag de bal op het houtwerk landen.

Slechts enkele minuten later was het wel raak, uit een hoekschop. VVZA kreeg de bal niet weg, deze belandde voor de voeten van Youssef Arouss en hij kon ter hoogte van de penaltystip de bal binnen schieten. De thuisploeg ging op zoek naar de tweede treffer en de hoop groeide gestaag, naar mate het spel alsmaar beter werd. Bilal el Jafouri was op dreef en maakte het zijn directe tegenstanders lastig. Vlak voor rust besloot hij opnieuw de actie te maken, ging buitenom en leverde een haarfijne voorzet af, die kon worden binnengelopen door Fikret Coskun.

In de tweede helft ging DCG vanzelfsprekend op zoek naar de 3-0, die zou zorgen voor een gelijke stand. In de 66e minuut bracht Damien Simson alles en iedereen in totale extase, toen hij met een individuele actie zichzelf vrij speelde en de bal diagonaal de verre hoek in schoot. Het onmogelijke leek toch mogelijk, DCG en VVZA stonden weer gelijk. De warmte en de werklust van de spelers op het veld begon zijn weerslag te krijgen op het spel. De resterende minuten van de tweede helft werden voetballend alsmaar minder. Toen de scheidsrechter affloot nadat de reguliere speeltijd erop zat zou er nog een half uur verlenging volgen om tot een beslissing te komen.

De verlening was enkele minuten onderweg toen het thuispubliek dacht de verlossende treffer te zien vallen. De paal bracht redding voor VVZA, want Bjorn van Breenen troefde met een kopbal doelman Rico Hansen al af. De doelpunten zouden echter in de tweede helft van de verlenging vallen. Weer was Van Breenen erbij betrokken, maar dit maal was hij vanuit een vrije trap vanaf de linkerkant de aangever. Hij zag de ingebrachte bal middels een kopbal van Damien Simson tegen de touwen gaan, waarna er weer een explosie van vreugde losbarstte op Sportpark Ookmeer.

Er waren nog ruim tien minuten te spelen, dus een tegendoelpunt voorkomen was voor DCG het devies. Het aanvallen van de thuisploeg stopte echter niet, er werd gezocht naar een vijfde treffer. De definitieve verlossing kwam in de 114ste minuut toen Zamorano Bourne van afstand een geplaatst schot in de rechterhoek van het doel zag binnen vallen. Vanaf dat moment wist men het zeker: DCG zou in de tweede klasse blijven.

De blijdschap was groots toen het eindsignaal klonk, het besef dat de prestatie een knappe was leek bij iedereen te landen. Danny van der Moot was geroerd, door het resultaat, maar ook wat het voor de club en hemzelf betekende. “Ik heb harde beslissingen moeten nemen”, doelt de trainer op het wegsturen van een negental spelers. “Daarnaast heb ik met de jongens gezeten afgelopen donderdag na de training en gezegd dat ik hun niks kan en mag verwijten, want die doen het geweldig en strijden. Ook wil je gewoon niet degraderen, voor jezelf als trainer, maar ook niet voor al die mensen van de club.”

De overwinning zal goed gevierd worden, daarnaast vergemakkelijkt het de gesprekken met spelers die de overstap naar DCG willen en kunnen maken. “Ik heb van twee jongens hun woord, dat als we in de tweede klasse blijven dat ze komen, dus die ga ik maar even bellen”, lacht de trainer. “Ik ga nu in ieder geval even genieten.”