Ilias Zaimi (AFC): “Blij dat ik nu in de Tweede Divisie kan spelen”

Hij keek er lang naar uit. Tegen Quick Boys mocht Ilias Zaimi zaterdag eindelijk voor het eerst het shirt van zijn nieuwe club AFC aantrekken. De 24-jarige aanvallende middenvelder kwam op voorsprak van Sam Nijpels over van JVC Cuijk en heeft in de eerste anderhalve week van de voorbereiding zijn plek al gevonden bij de tweededivisionist.

Zaimi steekt niet onder stoelen of banken dat Nijpels een grote rol heeft gespeeld in zijn overstap naar Amsterdam. Hij had al het idee om te gaan studeren, koos na een minder seizoen in Cuijk voor een vertrek en Nijpels – die een jaar eerder vanuit Noord-Brabant richting de hoofdstad trok – gooide een balletje op bij de clubleiding in hun zoektocht naar vers bloed. “Wij hebben een goede band en hij heeft mij heel veel verteld over deze club. Het is een warme club, uit de gesprekken die ik heb gehad bleek dat AFC mij graag wilde hebben. En ze spelen op het hoogste amateurniveau. Met Cuijk hebben we de boot gemist, ik ben blij dat ik nu alsnog in de Tweede Divisie kan spelen.”

Er waren meerdere kapers op de kust voor Zaimi. Het complete plaatje, zoals hij het zelf noemt, trok hem uiteindelijk over de streep om voor AFC te kiezen. In Amsterdam kan hij het voetballen combineren met zijn studie. Wat hij precies gaat studeren, is nog niet duidelijk. “Het wordt iets met sport, personal trainer. Ik moet nog even kijken hoe en wat de mogelijkheden zijn. Maar daar heb ik de tijd voor”, glimlacht de vrolijke Brabander. “Hier heb ik gelukkig alles op één plek.”

Zaimi doorliep de jeugdopleiding van FC Den Bosch, werd in de A-junioren zelfs uitgeroepen tot ‘beste speler van de Eredivisie’ en speelde zeven wedstrijden in de Jupiler League. Na één seizoen besloot hij een punt achter zijn profloopbaan te zetten en ging verder in de zondag Topklasse bij OJC Rosmalen (één seizoen) en JVC Cuijk (twee jaar). “Cuijk was een topclub, maar in een klein dorpje en AFC is in de grote stad. Dat zorgt voor een andere mentaliteit, er wordt hier meer van je verwacht. AFC is toch één van de grootste clubs van Nederland. Ik ben hier goed opgevangen door de spelers, de staf, mensen van de club. Ik heb het naar mijn zin.”

De aanvallende middenvelder, die ook als buitenspeler uit de voeten kan, gaat zijn vierde seizoen in de top van het amateurvoetbal in. Hoewel het al weer even geleden is, staat ergens de deur naar het profvoetbal nog op een klein kiertje open. “Natuurlijk blijf je ergens wel hopen, maar het is niet dat ik teleurgesteld ben wanneer het niet gebeurt. Als er een leuk clubje komt, kijken we verder en zo niet: ook prima. Dan blijven we lekker bij AFC. Hier zit ik ook goed.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)