Individuele klasse van Ayoub Salihi maakt AC Amsterdam kampioen bij Buiksloot

De individuele kwaliteit van Ayoub Salihi heeft de wedstrijd beslist. Zowel Remco van Twiller (Buiksloot) als Jamal Ahaddouch (AC Amsterdam) was het hier roerend mee eens. De aanvaller van AC Amsterdam, nota bene ex-Buiksloot, tekende in de kampioenswedstrijd in de zaterdag vierde klasse B voor beide doelpunten, waardoor zijn ploeg er met de schaal vandoor ging: 0-2.

Weken waren beide ploegen al bezig met deze wedstrijd. Op de slotdag zou de strijd om het kampioenschap tussen de nummers één en twee beslist worden op Sportpark Buiksloterbanne. Ruin tweehonderd toeschouwers waren aanwezig. Buiksloot hoefde niet – de Amsterdammers hadden twee punten voorsprong – en wilde ook niet. Ondanks de achterstand besloot AC Amsterdam rustig te blijven. Ahaddouch: “Wij wilden geen gekke dingen doen en bleven zorgvuldig vanuit de organisatie spelen. Buiksloot leek op twee gedachten te hinken, wij waren geduldig.”

Foto Josta van Zoonen

In de eerste helft slaagden beide ploegen er niet in om ondanks wat speldenprikjes het verschil te maken. Met nog een kwartier te gaan besloot AC Amsterdam voor de aanval te kiezen en dat wierp direct zijn vruchten af. Marouane Amin haalde de achterlijn en uit zijn voorzet kopte Salihi tegendraads de 0-1 binnen. “De ontlading bij die 0-1 sprak boekdelen”, glunderde de oefenmeester. “Het voelde als een bekerfinale, iedereen ging tekeer. Het is prachtig dat je binnen één jaar als nieuwe club al zoveel aanhang hebt.”

Vlak voor die treffer van Salihi miste Nick Koch namens de thuisploeg nog een enorme mogelijkheid op de openingstreffer. Koch besloot de bal in één keer richting het doel te schieten, in plaats van deze eerst te controleren. “Vanaf de zestigste minuut hebben wij achteruit moeten lopen om het tegen te houden”, zag Van Twiller. “En dan maakt Ayoub het verschil. Hij is van de buitencategorie voor dit niveau, weet precies wat er gevraagd wordt in zulke wedstrijden en wat er te halen valt.”

Foto Josta van Zoonen

Waar Buiksloot vol op de aanval ging om alsnog op gelijke hoogte te komen, kreeg de thuisploeg in de blessuretijd de deksel op de neus. Een dubieuze strafschop – Ismail Jopek kreeg de bal ongelukkig tegen zijn hand nadat hij naar de grond werd geduwd – werd benut door Salihi: 0-2. Ahaddouch: “Mijn complimenten aan de groep, die hun geduld hebben bewaard. Aanvallend hebben wij zoveel jongens die het verschil kunnen maken. Het tekent die jongens dat ze voor deze nieuwe club hebben gekozen en zich hier thuis voelen.”

Bij Buiksloot was het behoorlijk stil na afloop. Van Twiller: “Iedereen zit er doorheen. Dit was de kampioenswedstrijd, hier hebben ze zich voor opgeladen. Het was een slijtageslag en we moeten de motor nu zien op te laden voor de nacompetitie die eraan komt. Mentaal moet ik iedereen weer uit de put halen. Toch hou ik er vertrouwen in dat wij promoveren, want wij hebben zoveel kwaliteit.” De Amsterdammers beginnen in de nacompetitie met een tweeluik tegen Dindua.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in de zaterdag vierde klasse B.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)