Het was minder druk dan op een normale zondagmiddag en de sfeer was ook wat bedompt, in de normaal zo gezellige kantine van RKSV Pancratius. ‘En er is een goede reden om hier samen te komen, het mag niet voor niets geweest zijn, dit zinloze geweld’ zo sprak voorzitter Harry den Arend tijdens zijn indrukwekkende speech. De middag kreeg nog een speciaal tintje, er was namelijk hoog bezoek, KNVB-voorzitter Michael van Praag kwam langs.
Pancratius organiseerde net als vele andere clubs dit weekend bijeenkomsten om de aangrijpende dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen te herdenken en het onderwerp bespreekbaar te maken. De middag was ruim opgezet en het enige wat vooraf gepland was, was de speech van Pancratius voorzitter Den Arend, de rest van de middag werd de vrije loop gelaten.
De middag begon rond een uur of twaalf en de kantine was redelijk vol, op een paar lege tafels na, toen Michael van Praag samen met enkele ander KNVB bestuursleden om half een binnen kwam. Meneer van Praag schoof aan bij het eerste en enkele jeugdelftallen toen Den Arend zijn speech begon. De voorzitter toonde zich bewust van het nut van deze middag en benadrukte dat ‘Aan wat men zegt en schrijft, wij ook ons steentje moeten bijdragen.’
De speech was indrukwekkend. Den Arend besprak natuurlijk het incident van vorige week maar legde ook de link met de eigen club, ‘Ook wij hebben wel eens problemen met agressie op en rond het veld, ook wij hebben jongens die wel eens doorslaan maar dit is iets wat wij nóóit mee willen maken.’ De toespraak van de voorzitter eindigde met een minuut stilte en de aanwezigen vormden een indrukwekkende kring, schouder aan schouder.
Na deze minuut stilte kreeg men de gelegenheid om het gesprek aan te gaan, over hoe dit kon gebeuren en hoe dit nu verder moet. Van Praag stond her en der te praten met verschillende pupillen, vrijwilligers en andere mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij het amateurvoetbal. ‘De insteek van mijn aanwezigheid hier is om met de mensen te spreken, die hier week in week uit rond het veld te vinden zijn, wat ik natuurlijk niet ben.’
De voorzitter noemde het incident van vorige week ‘Een tegenvaller. We hebben de afgelopen jaren juist vooruitgang geboekt op het gebied van excessen aanpakken, met onze task force, en dan gebeurt er nu weer zoiets ergs.’ De voorzitter had de clubs uiteraard voor het uitkiezen maar koos voor Pancratius omdat dit goed in het rooster paste en ‘omdat het misschien wel juist nuttig is om bij een club langs te gaan, die niet zo veel problemen heeft en er mee weet om te gaan.’
Dat Pancratius weet om te gaan met excessen rond om het veld bleek uit de flyers die op de tafels in de kantine lagen verspreid. De ‘Van de kaart kaart’ is een actie die Pancratius sinds 2011 voert om het voetbal leuk te houden door agressie te voorkomen en in de kiem te smoren. Door deze actie worden de jeugd en de voetbal-ouders doordrongen van de ernst van de agressie rond het veld, wat maar weer bleek, toen afgelopen week grensrechter Nieuwenhuizen belaagd werd, op een veld vlakbij dat van de B1 van Pancratius.
De middag liep tegen het einde rond een uur of twee, toen de meeste voetballers vertrokken en meneer Van Praag richting Almere vertrok om mee te lopen met de stille tocht georganiseerd voor Richard Nieuwenhuizen. De ramen hingen ondertussen vol met persoonlijke boodschappen van jeugdspelers, vrijwilligers en alle andere aanwezigen. Dit incident heeft een enorme indruk gemaakt op niet alleen het voetbal maar op de hele samenleving.
Verslag: Daan de Graaf
Foto’s: Hans van Dijk