Integriteitonderzoek naar Chabab

Voetbalclub Chabab is onderwerp van een onderzoek geworden. Aanleiding is de banden van de club met de onlangs voor drugstransport veroordeelde Mohamed el Y. , die voorheen als sponsor van Chabab bekend stond. Met name de gemeente Amsterdam gaat onderzoeken of El Y. nog steeds banden met de club heeft. Mocht dit zo zijn dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Dit liet de centrale stad onlangs per brief weten aan het stadsdeel Nieuw West. Volgens de nota ‘Integriteit en Overeenkomsten’, mag de gemeente geen faciliteiten, zoals velden, ter beschikking stellen aan verenigingen die banden hebben met de georganiseerde criminaliteit.

Chabab geeft in een eerste reactie aan dat de banden met El. Y. er niet meer zijn en dat het slechts om een doorlopend sponsorcontract ging, dat nu beëindigd is. De sponsor zal volgend jaar niet meer te zien zijn bij de club. De club geeft aan dat dit aan via een brief gemeld is aan de gemeente en de KNVB. De KNVB en de gemeente zeggen echter een dergelijke brief niet ontvangen te hebben.

De KNVB reageert via persvoorlichter Rob ter Leede als volgt:’

‘De KNVB is bekend met het onderzoek in deze zaak en is daarover in gesprek met de gemeente Amsterdam en de club. Er is voor de KNVB geen aanleiding om over deze kwestie verdere mededelingen te doen.’

Wethouder sport Ronald Mauer van stadsdeel Nieuw West zegt het volgende.
Mauer: ‘Ik draag Chabab een warm hart toe en ben trots dat ze naar de Topklasse zijn gepromoveerd. Dit is echter wel iets dat uit de wereld geholpen moet worden.’

Bovenstaand onderzoek zal worden uitgevoerd en kan een belemmering vormen van het zoeken van Chabab naar een nieuwe speellocatie. Vooralsnog hebben Chabab, de gemeente en de KNVB wel de intentie om de zaak op te helderen, zodat Chabab volgend jaar gewoon in de Topklasse kan starten.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)