Home / Algemeen / ‘Internationaal’ vriendenteam van DEVO’58 nu tussen de grote mannen

‘Internationaal’ vriendenteam van DEVO’58 nu tussen de grote mannen

Voor het eerst heeft DEVO’58 dit seizoen een Zaterdag 1. Een vriendenteam dat vorig jaar nog in de reserve vierde klasse speelde, mag zich nu het vlaggenschip van de club noemen. Onder leiding van Peter Prasing, die zijn vierde seizoen bij de Amsterdammers ingaat.

De overstap van zondag naar zaterdag is eigenlijk vrij natuurlijk gegaan. Prasing had de leiding over de zondag vijfdeklasser, alleen viel dat elftal door omstandigheden uit elkaar. Om elke week toch een volwaardig elftal op te stellen, deed hij beroep op een vriendenteam dat op zaterdag speelde. Van dat vriendenteam is afgelopen zomer een nieuw eerste elftal gemaakt, op zaterdag. “Zij spelen al jaren op zaterdag. En de zaterdag leeft tegenwoordig meer dan de zondag”, vindt Prasing. “Vroeger, toen ik jarenlang in het eerste elftal van ZSGO speelde, was het nog gezellig. De laatste jaren is het allemaal stukken minder op zondag.”

Met een paar Spaanse expats en Slowaken staat er twee avonden in de week een internationaal team op het veld van Devonello, zoals de club haar complex noemt. “De voertaal is een beetje gebroken Engels. Maar de voetbaltaal is universaal, dus daar kom je wel uit. Het klikt allemaal hartstikke goed”, vervolgt de oefenmeester. Wel heeft hij voor een kleine professionalisering moeten zorgen. “Ze waren gewend één keer in de week te trainen, vaak een partijtje zonder trainer. Dat hebben we opgekrikt met twee keer trainen. Ze hebben vorig jaar in de reserve vierde klasse gespeeld. Daar ligt het tempo toch lager. Dat is een verschil van dag en nacht met het standaardvoetbal.”

Hun eerste kennismaking met het standaardvoetbal was direct een pijnlijke. DEVO’58 kreeg met 14-0 “pak” van Olympia Haarlem. De tweede bekerwedstrijd werd wel gewonnen: 5-3 tegen RKAVIC. Er wacht nog één bekertest, tegen derdeklasser Pancratius, voordat de competitie van start gaat in de vierde klasse D. Prasing is realistisch met zijn doelstelling. “Niet als laatste eindigen. Voor mij is de zaterdag helemaal nieuw. We gaan proberen in de middenmoot te eindigen. Na een wedstrijd of tien kunnen we de doelstelling bijstellen. We zitten in een klasse met allemaal Amsterdamse ploegen, dat is wel leuk en gezellig.”