Invaller Heij schiet Ajax naast Sparta Nijkerk

Ajax is haar terugkeer in de zaterdag Hoofdklasse begonnen met een 2-2 gelijkspel tegen Sparta Nijkerk. Joost Heij kroonde zich op Sportpark De Toekomst tot matchwinner aan Amsterdamse zijde door als invaller een 0-2 achterstand ongedaan te maken met twee treffers.

Twee jaar geleden streden beide ploegen om het kampioenschap in de Hoofdklasse, vorig seizoen vochten ze beiden tegen degradatie uit de Topklasse en voor het derde seizoen op rij stond de confrontatie tussen Ajax en Sparta Nijkerk op het programma: nu weer terug in de Hoofdklasse, meteen als openingswedstrijd. In Amsterdam waren beide ploegen aan elkaar gewaagd.

In de eerste helft had Ajax het meeste balbezit, maar waren de (kleine) kansen voor de gasten uit Nijkerk. Ivo de Heus vond van dichtbij echter het zijnet, terwijl een inzet van Frank Tervoert over het doel van Ajax-sluitpost Brian van der Werff ging. Ajax had daar tot dusver nog weinig tegenover kunnen zetten. De brilstand leek ook de ruststand te worden, totdat Sebastian van Kammen op aangeven van Tim Muller drie minuten voor tijd de score opende voor Sparta Nijkerk.

Ajax - Sparta Nijkerk

Na de hervatting liet ook Ajax zich meer nadrukkelijk zien in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander, maar nog zonder het gewenste resultaat. Donny van der Dussen en Edwin Soenarto zagen hun pogingen in de handen van doelman Kevin Rijnvis eindigen. Hoewel de gelijkmaker erin zat, was het Sparta Nijkerk dat optimaal profiteerde van een klein moment van onoplettendheid achterin bij Ajax. Spits Tervoert werd op Van der Werff afgestuurd en faalde niet: 0-2.

Met de inmiddels ingebrachte Joost Heij probeerde Ajax in de laatste twintig minuten een aansluitingstreffer te forceren. Die kwam er ook dankzij de invaller, die zijn hoofd nog tegen een voorzet van Soenarto aan kon krijgen: 1-2. Een paar minuten later was het opnieuw raak. Doelman Rijnvis liet een vrije trap van Lars Middelwijk los en Heij anticipeerde snel door de gelijkmaker binnen te glijden: 2-2.

Zo had Ajax de gelijkmaker die het verdiende. Het bleef uiteindelijk ook bij die gelijke stand, waardoor beide degradanten hun terugkeer in de zaterdag Hoofdklasse A van start gaan met een punt. “Ik denk wel dat dit een terechte uitslag is”, zegt Ajax-trainer Jorg Smeets. “Alleen houden wij een beter gevoel over aan dit gelijkspel dan Sparta Nijkerk.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)