Invaller Jesse bezorgt AFC een punt tijdens topper met Jong AZ

AFC heeft in de Tweede Divisie gelijk gespeeld tegen koploper Jong AZ. Voor het oog van zo’n duizend toeschouwers compenseerde AFC het verschil in technisch opzicht ruimschoots met een flinke dosis passie en strijdlust. Invaller Matthijs Jesse bezorgde AFC een verdiend punt: 2-2.

Voor zowel AZ als AFC was de opdracht van tevoren duidelijk. Alleen de winst telde. AZ, dat begon met onder anderen Mats Seuntjes en Fred Friday in de basis, stapte op het veld om koploper GVVV te achterhalen, terwijl voor nummer drie AFC winst noodzakelijk was om de Alkmaarders te achterhalen op de ranglijst.

Om de beloften van AZ te bestrijden, koos AFC-trainer Ton Du Chatinier ervoor om Matthijs Jesse en Pieter Koopman op de bank te houden. Zonder het tweetal in de ploeg begonnen de Amsterdammers vrij aardig. Na acht minuten had AZ alle geluk van de wereld toen een Alkmaarse verdediger de bal op de hand kreeg. Tot opluchting van de AZ-fans wuifde de scheidsrechter het weg.

Na zestien minuten mochten de spelers van AFC alsnog juichen. Koen Bosma was toen het eindstation van een vlotte aanval over meerdere schijven. Met een rake kopbal zette Bosma de Amsterdammers voor het eerst dit seizoen op een 1-0 voorsprong. Acht minuten later was de verdediging van de thuisploeg wel bij de les, nadat Bosma de bal van rechts voor slingerde. Uit de tegenstoot werd de thuisploeg voor het eerst echt gevaarlijk. Jeremy Helmer kopte vanaf een meter of vijf maar net over het doel van AFC-keeper Patrick Zonneveld.

Enkele minuten daarna kwam de formatie van Du Chatinier wederom goed weg. Een vrije trap van Jong AZ belandde pardoes op de paal. Na 38 minuten leek AZ wederom een grote mogelijkheid te krijgen, nadat Magid Jansen weggleed ter hoogte van de middenlijn. De aanvoerder van AFC loste dat echter slim op door de bal ‘stiekem’ met zijn hand te stoppen. Dat hij voor het vergrijp een gele kaart kreeg nam hij voor lief. Door de slimmigheid van Jansen ging AFC met een 1-0 stand de rust in.

In het tweede bedrijf kreeg AFC al na veertig seconden via Melvin Grootfaam de kans op 0-2, maar het lukte hem niet om de bal binnen de palen te plaatsen. Helmer lukte dat aan de andere kant wel, maar zijn afstandsschot werd zonder problemen gekeerd door Zonneveld. Met de inzet van Friday had de goalie meer moeite. Zonneveld moest zich na een uur helemaal strekken om het schot van de spits uit de verre hoek te tikken. In 68e minuut scoorde Friday alsnog. De centrumaanvaller wipte de bal beheerst over Zonneveld. Vijf minuten later was de aanvaller met een spijkerhard schot opnieuw trefzeker: 2-1.

Na de 2-1 bracht Du Chatinier Jesse en Koopman in de ploeg en dat bleek een gouden zet, want Jesse bezorgde AFC met een lage schuiver vlak voor tijd een punt: 2-2. Du Chatinier: “Het is wel jammer dat AZ met spelers uit de A-selectie speelde, want dat is toch een vorm van competitievervalsing. Gelukkig schoot ons goudhaantje Jesse nog de 2-2 binnen. Daardoor pakten we een verdiend punt.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie

Foto Orange Pictures / Toon Dompeling: Matthijs Jesse viert zijn late gelijkmaker