IVV verspeelt zege in slotminuten

De topper in de derde klasse B tussen IVV en koploper Assendelft heeft geen winnaar opgeleverd. IVV was lang de betere ploeg en kwam nog voor rust op voorsprong, maar een rode kaart na rust brak de ploeg van Adri Looijen op. In blessuretijd bracht Ron van der Valk de koploper toch nog op gelijke hoogte, waardoor het verschil in de stand één punt blijft.

Vanaf de eerste minuut zagen de driehonderd toeschouwers in Landsmeer een harde wedstrijd met een hoog tempo. Na een slordig begin nam de thuisploeg het initiatief met prima aanvalsspel vanaf de flanken. Een dood spelmoment brak na een half uur spelen de ban. Rechtsbuiten Jeffrey Gits van IVV zag zijn voorzet tegen de hand van Ingmar Tjipjes belanden, waarna spits Enzo Stroo de strafschop koeltjes benutte. Stroo is goed op dreef dit seizoen, met liefst 25 doelpunten uit zeventien wedstrijden. Kort hierop kon IVV bijna voor de tweede keer juichen. Een vlammend schot van Rik Smit zocht de rechterbovenhoek, maar doelman Max Boon redde Assendelft met een spectaculaire reflex. Aan de andere kant moest Maarten Daniëls alert optreden bij een kopbal van Patrick de Vries.

In de tweede helft hield IVV aanvankelijk het overwicht en kreeg het twee grote kansen op de 2-0. Middenvelder Sander Volger mikte na een prima aanval iets te hoog. Even later leek het duel beslist, maar linksbuiten Mitchell van Boven zag zijn inzet op de valreep van de lijn gehaald worden. Een rode kaart kantelde het duel in Landmeers nadeel. Smit kwam met de benen gestrekt te  hoog in op invaller Danny Koreman.  Assendelft ging in de twintig minuten die resteerden vol op de aanval spelen, op zoek naar de gelijkmaker. Daarbij mocht het van geluk spreken dat Tjipjes, die met twee benen gestrekt een duel aanging, geen rode kaart kreeg. Op het moment dat de thuissupporters al voorzichtig begonnen te juichen, bracht de jonge Ron van der Valk de Assendelftse bank in vervoering. Een inworp van Anthonie de Boer werd niet voldoende weggewerkt, waarna Van der Valk van dichtbij doel trof.

IVV trainer Adrie Looijen ziet de zege uit zijn handen glippen
IVV trainer Adri Looijen ziet de zege uit zijn handen glippen

Coach Adri Looijen was na afloop niet te spreken over de arbitrage. “Wij krijgen een rode kaart, maar aan de andere kant hadden er wel drie kunnen vallen. In de derde minuut komt Rob Kat al als een gek in, vijf minuten voor rust krijgt onze back Hans van der Linden een doodschop en Tjipjes had ook direct rood moeten hebben. In de eerste helft was er maar één ploeg die voetbalde. Na de rode kaart gaan zij opportunistischer spelen, en daar gingen wij niet goed genoeg mee om. We hadden gewoon de 2-0 al eerder moeten maken.”

Met nog zeven wedstrijden te spelen blijft het spannend in de derde klasse B. Assendelft is nog altijd koploper, met één punt voorsprong op IVV, dat afgelopen donderdag nog de eerste periodetitel pakte. Volgende week gaat IVV op bezoek bij Meervogels, dat zevende staat. Assendelft speelt thuis tegen Volendam, dat nu de zesde plek bezet.