Jack de Gier succesvol bij Almere City: “Vanuit plezier presteren”

Anderhalf jaar geleden verraste Jack de Gier met een overstap van OSV naar Jupiler League-club Almere City. Daar zorgde de oefenmeester voor een De Gier-effect door de laagvlieger te transformeren in een moeilijk te kloppen ploeg die zelfs een periodetitel won. Dinsdag was de oefenmeester voor even terug in de regio, toen hij met Almere City een oefenwedstrijd speelde tegen OFC (1-4).

Het had weinig gescheeld of De Gier had diezelfde avond niet in Oostzaan, maar in Nijmegen rondgelopen. Zijn oude club NEC, waar de oud-spits drie seizoenen speelde en tien jaar werkte, klopte aan. De 48-jarige oefenmeester was kandidaat nummer één om daar de nieuwe hoofdtrainer te worden. De interesse was zeer concreet, maar Almere City besloot in de tegenaanval te gaan door een optie in zijn contract te lichten, waardoor De Gier nog tot medio 2019 vast ligt. Een teken van tevredenheid en vertrouwen.

Hoofdtrainer zijn van een profclub, het bevalt hem heel goed. Op 22 december 2015 nam De Gier het stokje over van de ontslagen Maarten Stekelenburg. Almere City stond op de negentiende en laatste plaats in de Jupiler League. Vanuit schier onmogelijke positie lukte het de Flevolanders om zich met een periodetitel te verzekeren van deelname aan de play-offs. Het wondermiddel van De Gier: een mix tussen plezier en werken.

“Bij mij moet er altijd een goede combinatie zijn”, vertelt de oud-trainer van Blauw-Wit (2012/13) en OSV (2014). “Bij OSV is dat bijvoorbeeld heel goed gelukt. We zijn begonnen er een team van te maken met een stukje plezier, de gasten gingen voor elkaar. Er zijn ook momenten geweest dat we elkaar de waarheid gezegd hebben. Na IVV-uit, waarin we slecht speelden en vooral elkaar lieten vallen, heb ik gezegd: ‘Zo kan het niet verder. We gaan deze weg in en dan zet ik ook mijn schouders eronder, of we gooien er met de pet naar en gaan naar de vierde klasse.’ Als het dan goed gaat, heb ik er net zoveel plezier in als dat ik bij Almere City een periodetitel win en de play-offs speel.”

Bij OSV maakte De Gier van een ploeg dat zich ternauwernood handhaafde in de derde klasse een team dat de hele eerste seizoenshelft bovenin meedraaide. Daarna kreeg hij bij Almere City zijn kans als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Tussen beide clubs zijn voldoende paralellen te trekken. “Ook in Almere ben ik begonnen een stukje plezier erin te brengen, het groepsgevoel kweken, duidelijkheid geven en van daaruit te presteren. Het kwartje moet op een gegeven moment goed vallen. Met resultaat krijg je een bepaald geloof binnen de groep: de volgende tegenstanders zijn niet beter dan ons. Dat moet je goed aanvoelen, kijken, luisteren naar spelers en open en eerlijk zijn.”

In de anderhalf jaar als hoofdtrainer won De Gier een periodetitel, bereikte twee keer de play-offs, verbrak een clubrecord met acht competitiezeges op rij en verscherpte zelfs het puntenrecord naar 51 (eerste seizoen) en zelfs 59 (afgelopen seizoen). Aan de stijgende lijn komt vooralsnog geen eind in Almere. “We leggen voor onszelf de lat hoog, proberen het elk jaar beter te doen. Met minder dan plaatsing voor de play-offs alleen nemen wij geen genoegen.”

Foto’s Peter Seijmour

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)