jos-wv
Owusu ansah viert de 1-0 met zijn ploeggenoten en staf

JOS Watergraafsmeer lacht, WV-HEDW huilt

Een goede start geeft rust, beseften ze in Amsterdam-Oost maar al te goed. ,,Heel blij met de drie punten”, zegt JOS/ Watergraafsmeer-speler Boris Santen. ,,Op basis van de eerste helft jammer voor ons, al met al vind ik in alle eerlijkheid dat JOS terecht heeft gewonnen’’, is WV-HEDW coach Marcel Valk realistisch.

Na het eindsignaal van arbiter Remon Tulen schreeuwde men het op de rood-blauwe zijde in de Watergraafsmeer nog net niet van de daken. De overwinning op WV-HEDW (2-0) bij de opening van de competitie geeft JOS vertrouwen, maar de ploeg van Cor ten Bosch heeft ook vorig seizoen nog steeds in gedachten. Sterke optredens werden toen te vaak afgewisseld met fikse uitglijders. Met degradatie tot gevolg.

Cor te Bosch

Samen met zijn nieuwe rechterhand Richard Pel houdt ten Bosch de boel scherp, elke training, elke wedstrijd weer opnieuw. De trainer-coach die een prominente rol vervuld in de reality-tv serie De Voetbaltrainer (elke maandag op Veronica, 21.30 uur) miste tegen WV-HEDW nog enkele sterkhouders. Zo waren Kevin Huijsman, Raymond Fafiani en Sam Nijpels (nog) niet van de partij. Zodoende stond het team anders geformeerd, dan te doen gebruikelijk. Ten Bosch had, net als trainer-coach Valk, ruimte gemaakt voor enkele nieuwkomers. Tony Tol was een vertrouwde naam in de achterste linie. Verder stonden er allemaal nieuwe gezichten voor doelman Bas Schol, die in het begin weifelend startte maar zich gaandeweg prima wist te onderscheiden.

Bas Schol - JOS

Op het middenveld ontstond een nieuw duo bij JOS. Danny Blom en Boris Santen speelden beiden een sterke wedstrijd, maakten veel ‘vuile meters’ en zorgden voor aanvoer richting Richie Owusu-Ansah, Ayrton Dol en Martin Campell.

Hoewel WV-HEDW prima aan de wedstrijd begon, was het JOS dat geduldig wachtte en de kat uit de boom keek. JOS zette weinig druk op de achterste linie, maar nadat Tim Correia namens WV-HEDW een eerste prik uitdeelde was het JOS dat steeds meer de weg naar het vijandelijke doel wist te vinden. De beste kans was voor ‘blauwe’ Joost Heij, die de lat achter JOS keeper Schol liet trillen.

Kans(je) voor Tim Correia
Kans(je) voor Tim Correia

Na rust ontbrandde het duel nog iets meer. Het tempo ging verder omhoog, de overtredingen namen in aantal toe. Toch hield de jonge arbiter Tulen de kaarten voorlopig op zak, iets wat het spel in momenten ten goede kwam. Maar soms toch ook vroeg om resuluut in grijpen. Ingrijpen deden beide coaches na een uur voetbal, waarbij Ten Bosch een gelukkige hand van wisselen had. Tien minuten nadat de dubbele wissel had plaatsgevonden wist JOS de buit binnen te trekken. De ingevallen Tim Plemper en de puik spelende Santen haalden nog even verhaal bij hun directe tegenstander en de arbiter na een ongelukkige botsing, de vrije schop tegen JOS werd rap onderschept en Owusu-Ansah pakte het buitenkanje uit: 1-0. De bal was nog niet koud in het spel na de aftrap of Martin Campbell zette JOS met een bekeken schuiver op 2-0.

1-0: Richie Owusu Ansah
1-0: Richie Owusu Ansah

Boris Santen glom na afloop van oor tot oor. ,,Ik wilde persé winnen tegen mijn oude club. Dat was denk ik wel te zien. Ik heb heel veel meters gemaakt. Op het einde van de wedstrijd kreeg ik kramp. Danny Blom en ik waren de middenvelders, veel loopwerk was vereist. Dat was weer even wennen. Toen ik bij JOS kwam voetballen kreeg ik een andere rol. Ik ben gaande weg meer een ‘breker’ geworden. Achter Fafiani en Huijsman. Die waren er allebei niet. Ik had tegen WV-HEDW een beetje mijn oude rol terug. Dit vind ik wel erg leuk, ik kom meer in scoringspositie. Maar ik heb vorig seizoen ook gemerkt dat ik in dit team het minder van mijn voetballende kwaliteiten moet hebben, omdat er genoeg goede voetballers zijn. Ik begrijp mijn rol als verdedigende middenvelder. Ik moet de ballen afpakken en aan de juiste persoon geven. Ik vind de afwisseling nu wel lekker.”

De teleurstelling van de eerste nederlaag van het seizoen was van de gezichten af te lezen bij de spelers en staf. Trainer-coach Marcel Valk wist dat goed te vertalen. ,,Ik had zeker meer verwacht van mijn eigen ploeg. Ik had echt bedacht dat we bij JOS een resultaat zouden kunnen halen. Of dat nu 0-0 zou zijn of een winst. Ik kan overigens niet zeggen dat we de kans hebben laten liggen om te winnen. Ik vind namelijk niet dat we echt super kansen hebben gehad. In de eerste helft zijn er wel wat kansjes geweest en de bal op de lat. Ook JOS heeft wat kansjes gehad.”

De 2-0 nederlaag voor WV-HEDW is een feit
De 2-0 nederlaag voor WV-HEDW is een feit

Valk zag dat het in de achterste linie beter kon staan en voelde dat de nul houden belangrijk zou worden. ,,Ze lieten het initiatief aan ons, dus wij hadden het idee dat wij heel goed bezig waren. En dat het wel ging gebeuren. Het gebeurde alleen niet, ja aan de ‘verkeerde kant’. Wij zijn zelf aan voetballen, rondom de vijandelijke zestien meter. Eén foute breedtebal, we dekken vervolgens niet door, te veel twijfels wie wat moet doen en dan ligt ‘ie in het mandje achter Dion Thomas. We willen iets te graag de 1-1 forceren, dan komt er ruimte voor JOS en zij spelen dat goed uit.”

Valk moet leven met de nederlaag. ,,Op basis van de eerste helft jammer. Maar, ik vind ook dat JOS het heel slim heeft aangepakt. Ze hebben ons daar pijn gedaan waar ze ons pijn konden doen: vanaf eigen helft reactie voetbal spelen. Dat hebben zij prima gedaan.”

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Foto’s: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!